Na današnji dan preminuo je Franc List

31/07/2017 09:44

Na današnji dan preminuo je Franc List

Na današnji dan, 31. jula 1886. godine, preminuo je Franc List, mađarski kompozitor, pijanista i dirigent.

Franc List je rođen 22. oktobra 1811. godine u Rajdingu. U ranoj mladosti počeo je da se interesuje za muziku uz svog oca koji je svirao klavir, violinu, violončelo i gitaru.franc-list-pijanista-kompozitor

Prvi koji ga je učio da svira klavir bio je upravo njegov otac. Sa samo osam godina komponovao je svoje prvo delo, a godinu dana kasnije održao je i svoje prve koncerte u Šopronu i Bratislavi.

Prvo značajnije Listovo delo je “Varijacije na Dijabelijev valcer” koje je odštampano 1824. godine, a predstavlja 50 različitih varijacija na dela 50 različitih kompozitora.

Kada je Franc List imao 15 godina umro mu je otac, što ga je veoma potreslo. Hteo je u potpunosti da prestane da se bavi muzikom i pridruži se crkvi, od čega ga je majka odgovorila. Nakon što je proveo period držeći časove klavira i kompozicije, od čega je i zarađivao, susreo je sa Nikolom Paganinijem, što mu je povratilo želju da se bavi muzikom.

Nakon što je 1832. godine prisustvovao koncertu Nikola Paganinija, Franc List je poželeo da, poput ovog čuvenog violiniste i sam bude virtuoz, ali na klaviru.

Od tada je Nikolo Paganini postao Listov uzor, kao i Frederik Šopen, kog je takođe upoznao u tom periodu i koji je imao snažan uticaj na Listovo stvaralaštvo i rad.

Svoju popularnost stekao je kada se razveo od svoje prve žene – grofice Marije d’Agu, sa kojom je imao troje dece. Koncertna turneja, koju je započeo u Beču i Mađarskoj, a nastavio širom Evrope, donela mu je popularnost – u modernom smislu te reči.

Kada je upoznao princezu Karolinu cu Zajn-Vitgenštajn 1847. godine, List je prestao da drži koncerte i sa princezom počeo da živi u Vajmaru, gde je nastavio da komponuje. Narednih 12 godina stvarao je orkestarska i horska dela po kojima je i danas poznat.

Nakon porodičnih tragedija – smrt sina Daniela 1859. godine i čerke Bladine 1862. godine, List se odlučuje za samotnjački život i odlazi u manastir u blizini Rima.

Zbog bolesti srca preminuo je 1886. godine u Nemačkoj.

Više o životu Franca Lista pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

31/07/2017 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga