Kralj Narmer – prvi faraon Egipta

04/07/2020 10:39

Kralj Narmer – prvi faraon Egipta

Do sad je bilo pitanje da li je zaista postojao ili je samo legenda, sada se veruje da je to kralj Narmer i da je objedinitelj svih naroda Egipta i prvi faraon.

U Egiptu su vladala bedinska ratoborna plemena i veliki nemiri koji su konstantno komešali pustinjski pesak, sve do pojave faraona i uređene drevne civilizacije kojoj se i dan danas divimo.

Kralj Škorpion živeo je u gornjem Egiptu za vreme protodinastičnog perioda, zvan je i kralj Serket.

Dokaz postojanja onog koji se smatra prvim od svih faraona je glava buzdovana kralja Škorpiona, sa kraja NakadaIII ( oko 3000 p.n.e.), nađeno u Horusovom hramu u Hijerahakonpolisu. Predpostavljalo se da je kralj Škorpion živeo za vreme Nermerove vladavine u Tanisu, te da je bio njegov rival, ili sin, ali najnovija istraživanja sve bliže istini dovode pretpostavku da su kralj Škorpijon i Nermer jedna te ista osoba. Nađene grnčarije sa likom kralja Nermera i kralja Škorpiona prikazuju ove dve osobe potpuno isto, u istoj pozi i sa istim oružjem te i istom kapom. Ovi novi dokazi definitivno dokazuju da je kralj Škorpion postojao te da nije mitski ujedinitelj Egipta.

Da je kralj Narmer živeo i vladao u 32. veku p.n.e. postoje dokazi. Ostali su do sad bili konfuzni i najmanje se naslućivalo da su Škorpion i Narmer jedan te isti, prvi faraon, iak je uvek bilo arheologa koji su stajali iza te tvrdnje. Postoje tvrdnje i da je Nermer ustvari Menes ili Hor- Aha i da je već nasledio ujedinjen Egipat, dok postoje i teorije da je Nermer započeo ujedinjenje a da ga je Menes završio. Menes može biti i mitski lik jel se pominje samo u Manetonovom spisku faraona i u istoimenoj legendi. Liste kraljeva pronađene u grobnicama Dena i Kaa, obe navode Nemera kao osnivača njihove dinastije. 

Konfuzne činjenice nemaju kraja- doduše sve su to vešto izvedene teorije egiptologa koji su nizom činjenica i otkrića došli do ovakvih teorija i zaključaka. Druga arheološka „struja“ i dalje tvrdi da je Nermer nasledio ujedinjeni Egipat od samog osnivača ( verovatno kralja Škorpiona).

Nermanova žena najverovatnije je bila Neirhotep, princeza severnog Egipta, te je i njihov brak značio ujedinjenje.

Poznata Nermerova paleta otkrivena je 1898. godine u Hijerakopolisu a sada se nalazi u muzeju Kaira. Sa jedne strane ona pokazuje Nermera sa belom krunom kako zamahuje da udari zarobljenika, koga držu bog- soko Horus, a sa druge strane kralj i zvaničnici najverovatnije tela mrtvih neprijatelja. 

Upravo ova paleta i deo grnčarije koja se veruje da predstavlja kralja Škorpiona su predmet istraživanja i poređenja timova istraživača širom sveta i vrlo brzo bi trebalo da dobijemo najverovatnije potvrdan odgovor te bi i haotična misterija stara erama bila rešena.

04/07/2020 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga