Kada je izbio prvi štrajk?

09/06/2020 15:40

Kada je izbio prvi štrajk?

Štrajk je element pobune, zahtev za bolje i humanije uslove, način da se digne glas i čuje, potraži zanemareno, vrisnu zahtevi. Kažu i način da se oštećena strana pokaže i zastraši oštetitelja. To je udruženi način dostizanja pravde.

Štrajkove i ekspanziju radničke klase, borbe i pobune vezujemo za najmanje doba industrijalizacije ako ne i novije doba.

Stari svet je za nas robovsko društvo i smatramo da tad ljudki mozak i ne tako struktuirano društvo nije imalo moć složenog delanja.

Epohe imaju svoje sličnosti a čovek je izgleda uvek reagovao buntom na nepravdu i loše uslove

Poslednji faraon, kralj Ramzes III, oštar ali i konfuzan u svojoj vladavini zaboravio je radnike na jednom delu rečnog toka Nila. Radnička plata u njegovo doba svodila se na tek porcije hleba i piva koji su tada bili hrana radnika i bez koje se fizički rad nije mogao izdržati. Ovog puta i to malo što je značilo golo preživljavanje i energija za rad – je kasnilo. Radnicii su se digli, sa obala došavši na kraljev dvor tražili su svoju platu. To je zvanično prvo suprotstavljanje radnika svom nadređenom. Zbunjen reakcijom zaposlenih i ukočen smelošću da se suprotstave i pojave pred jednom svetosti kao pto je faraon, Ramzes III im je udelio platu bez pogovora i bilo kakve surove pobune karakteristične za delanje faraona. To je zabeleženi prvi štrajk na svetu.

09/06/2020 15:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga