Na današnji dan preminuo Njutn

31/03/2017 09:25

Na današnji dan preminuo Njutn

Na današnji dan, 31. marta 1727. godine, preminuo je engleski fizičar, matematičar, mehaničar i astronom, jedan od najvećih naučnika u istoriji, Ser Isak Njutn.

Rođen je 4. januara 1643. gidne u Vulstorpu, u grofoviji Linkolnšir u Engleskoj. Njegov otac je preminuo tri meseca pre njegovog rođenja, a majka mu se kasnije preudala.

Sa 12 godina upisao je Kraljevsku školu u Grantamu, gde je učio društvene nauke. Pet godina kasnije morao je da prekine školovanje kako bi, prema želji njegove majke, postao farmer. Međutim, Isak nikako nije mogao da se bavi poljoprivrednom, pa se vratio u školu.

Upisao je Univerzitet u Kembridžu 1661. godine, kada je počeo i da se interesuje za matematiku, fiziku, optiku i astronomiju.

Ugledao se na velike naučnike, kao što su Galileo, Bojl, Dekart i Kepler, a čitajući njihova dela, shvatio je da i sam želi da dođe do nekog otkrića.

Pročitajte najzanimljivije citate Ser Isaka Njutna!

Kada je 1668. godine konstruisao refleksioni teleskop, kasnije nazvan Njutnov teleskop, privukao je pažnju društva naučnika i postao član Kraljevskog društva za unapređivanje prirodnih znanja u Londonu.

Nakon ovog izuma, Njutn je samo nastavio da razvija svoje ideje, pa je tako 1687. godine objavio svoje najznačajnije delo “Matematički principi prirodne filozofije”, gde je obrazložio zakone gravitacije i zakone kretanja.

Više o životu, radu i naučnom značaju Isaka Njutna pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

31/03/2017 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga