Mitovi o životinjama u koje verujemo

05/11/2020 11:54

Mitovi o životinjama u koje verujemo

Životinje su uvek bile inspiracija za mitove, bilo iz crtanih filmova, verovanja, nagađanja, basni. Ovo je par činjenica koji su u stvari mitovi i koji će vam najverovatnije razbiti iluzije.

Ako prerežete glistu na pola- dobićete dve

Verovatno smo svi ovo čuli kao deca i nažalost nam je to bio prvi pokušaj biologije, jel gliste kad ih prepolovite- umiru. 

kad smo bili deca činilo se da ostaju žive usled mrdanja- to je samo refleks bola i oduzimanja nerava. Glista je potpuno izgrađeno biće, ima glavu, telo i rep.

Zabuna postoji verovatno ne odvajanjem gliste od bilo kog crva. Većina crva ima sposobnost regeneracije, ne toliku koliku zamišljamo ali kod nekih vrsta čak i deo glave može da se obnovi. Kako naučnici zovu svašta crvima to je i tako načuto ispričano a deca ko’ deca- sve shvate bukvalno.

Zečevi jedu šargarepu, a miševi vole sir

U svetu mitova šargarepa je za zeca isto što i bnana za majmuna a od zeca i šargarepe jednino se više vole miš i sir. Miša doslovno samo hvatate na sir i ukoliko u mišolovci ne stoji veliki trougao sira, ništa od miša.

Crtaći su doslovno zagorčali zečevima život. I zato na svakoj web stranici koja se bavi zečevima stoji upozorenje da zeca nikako ne hranite samo šargarepom i ako je čak voli da mu dajete umereno jel ako jede samo šargarepu – može umreti! 

Zeciu ako date šargarepu sa zelenišem on će pre pojesti zeleniš. U stvarnosti zečevi se hrane zelenišem i senom. 

A mit omišu i siru… pogađate, u njemu nema baš ni malo istine. Miševi su inače osetljivi na mirise i bukvalno beže od jakih mirisa. Većina starih sireva ima veoma jak miris što znači da ćete nekim čederom ili sličnim sirom pre oterati miša od mišolovke. 

Miševi više vole šećere pa idu na žito i voće. Ovo je prepoznao i Britanski parlament , te je izdao i „zvaničnu napomenu“ da je najbolje da se miševi mame keksom, žitaricama ili čokoladom.

05/11/2020 11:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga