Da li znate: Zašto se kaže – “Kaži dragička”?

23/03/2017 16:31

Da li znate: Zašto se kaže – “Kaži dragička”?

Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”? Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lepu vesti ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?

Postoji mnogo različitih rečenica i izraza u srpskom jeziku koje smo prihvatili takve kakve smo ih naučili i shvatili njihova značenja, ali možda se nismo ni zapitali kako su one nastale.

“Kaži dragička”

Kada nekome želimo da saopštimo neku lepu vest neretko kao uvod koristimo upravo izraz “Kaži dragička”. Ovaj uzvik nastao je po gospođi Dragić koja je živela u Beogradu i imala veoma zanimljiv hobi.

Naime, gospođa Dragić je uvek znala najsvežije vesti iz (privatnog) života poznatih beograđana, a svoju “slavu” je stekla upravo prepričavajući te pikanterije koje su se dugo pamtile i prenosile dalje.

Upravo je zato postalo popularno da kada neko želi da ispriča neki trač kaže “Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi i da čuje najnovije pikanterije.

Vremenom je “Ć” prešlo u “Č” zbog promene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, ali je i značenje promenjeno, jer više time ne želimo da nagovestimo trač već neku lepu vest.

23/03/2017 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga