Salvador Dali: Pretalentovani genije

23/01/2020 09:35

Salvador Dali: Pretalentovani genije

Na današnji dan, 1989. umro je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umetnika 20. veka.

Pogledajte još: Salvador Dali – citati

Salvador Dali je radio i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andalužanski pas” i “Zlatno doba”. Sahranjen je u kripti ispod staklene kupole u Dalijevom muzeju u mestu Figueras u Kataloniji

Pogledajte još: Salvador Dali – biografija

Zanimljive činjenice o Daliju

 1. 1958. godine, 12. maja na događaju u pozorištu Etoal, izlaže 15 m dugačku veknu hleba.
 2. 1983. godine nastaje parfem Dali.
 3. U šestoj godini je želeo da postane kuvarica, insistirajući na imenici ženskog roda.
 4. Dali je imao potrebu da pravi predmete pune savremenih seksualnih simbola.
 5. „Sumorna igra”-prikazana figura uprljana izmetom, što je izazvalo skandal u Barseloni.
 6. Iz političkih razloga, 35 dana je držan u pritvoru u Geroni.
 7. Salvadorova čuvena rečenica je bila „Ako se ponašaš kao genije, bićeš genije”.
 8. Godine 1936, Dali učestvuje na Međunarodnoj londonskoj nadrealističkoj izložbi, na kojoj je govor održao u ronilačkom odelu, a osim toga nosio je i bilijarski štap, i sa sobom je na podijum doveo dva ruska hrta, a ronilačka maska mu je morala biti otvorena kako bi došao do daha.
 9. Mnogi nadrealisti su o Daliju, nakon izbacivanja iz nadrealističkog pokreta, govorili u prošlom svršenom vremenu, kao da je mrtav.
 10. Dali je izrađivao dela pomoću metode prskanja tinte na prazan papir i postao je jedan od prvih slikara koji je holografiju koristio u svrhu umetnosti.
 11. Veliki broj njegovih dela sadrži optičke iluzije.
 12. Dali se takođe zanimao za prirodne nauke i matematiku.
 13. 1961. u Veneciji je premijerno izveden ”Balet o Gali„ s libretom i scenografijom koje je napravio sam Dali.
 14. Dali je godinama želeo da upozna Frojda. Govorio je da nikom ne duguje toliko koliko Frojdu, koji je otkrio i nesvesno otvorio vrata njegovom stvaralaštvu. Prilika za taj susret ukazala se usred pometnje i haosa koje je izazvao nacizam i početak Drugog svetskog rata. Ostareli Frojd je, nakon što je Hitlerov Treći rajh anektirao Austriju, morao da napusti Beč i emigrira u London. Tamo je boravio i Štefan Cvajg, koji je dobrovoljno proteran, nakon što su njegove knjige, zajedno sa Frojdovim, spaljene u fašističkim lomačama u Berlinu. U Londonu se zatekao i Salvador Dali, na prolaznoj stanici na putu za Ameriku.
 15. Ovog čuvenog umetnika i grafičkog dizajnera 1969. godine angažovao je vlasnik fabrike slatkiša „Proizvodi Bernat”, da napravi zaštitni znak njegovog najpoznatijeg proizvoda. Dali je za samo sat vremena osmislio žuti logo u obliku bele rade sa crvenim slovima koji do danas gotovo da nije promenjen. Pored toga, predložio je da logo ne bude sa strane, nego na vrhu lizalice, što se ispostavilo kao odličan marketinški tik. Prva reklama koja je pratila Dalijev logo imala je slogan „Okrugla je i dugo traje, Čupa-Čups”.
23/01/2020 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga