Corona ali ona na nebu – sazvežđe Corona Borealis

24/07/2020 13:33

Corona ali ona na nebu – sazvežđe Corona Borealis

Zauzima svega 0.43 posto nebeskog svoda, a ipak se smatra „krunom neba“ ovo posebno sazvežđe jake simbolike sadrži i svetlucavi „dragulj“.

Korona Borealis ili „Severna kruna“ prevedeno na naš jezik, spada u red najmanjih sazvežđa vidljivih sa planete Zemlje. Po veličini to je 73. od ukupno 88 međunarodno poznatih sazvežđa na nebu. Ono je jedno od „izvorinih 48“ sazvežđa još iz Ptolomejeve ere.

Po grčkoj mitologiji ovo sazvežđe je slika nebeske krune koju je Dionis dao Arijadni nakon što ju je preoteo od Tezeja. 

Corona Borealis nije prepoznatljiva po sjajnim zvezdama ali se danas lako može locirati pomoću mobilnih aplikacija. Graniči se sa znatno većim i uočljivijim sazvežđima Herkula, Volara i Zmije.

Zvezde koje čine osnov sazvežđa poređane su u polukrug a među njima je najsjajnija Gemma ili Dragulj. Uz malo mašte raspored ovih zvezda zaista podseća na krunu neke kraljice ili princeze. U granicama ovog malog sazvežđa nalazi se i superjato dalekih galaktika, veoma zanimljivo područije astronomskih istraživanja.

Danas je poznato najmanje pet planeta koje okružuju ove zvezde. Zanimljivo je da je poznati finski metal bend  Cadaceoss upravo svoju karijeru završio muzičkim albumom Corona Borealis, 2002. godine. 

U doba kada se reč korona spomene minimum par puta dnevno lepo ju je vezati i za neki drugi pojam sem opasnog virusa. Gledajući ovu koronu i njenih šest, sedam okom vidljivih zvezda sigurno se nećete razboleti.

24/07/2020 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga