Zašto žmurimo kada pokušavamo da se setimo

16/04/2018 15:54

Zašto žmurimo kada pokušavamo da se setimo

Primećujemo kada drugi žmure u pokušaju da se dosete nečega. Retko kad smo svesni da i sami to radimo. A zašto je tako? Zašto žmurimo u pokušaju da se setimo?

Naš mozak funkcioniše na takav način, da zatvaranjem očiju izolujemo smetnje u okolini, koje utiču na naš pokušaj da se setimo. Ukoliko nešto zamišljamo naš mozak će koristiti mehanizme koje koristi kada nešto gledamo, slušamo i dodirujemo. Ako poželimo da se setimo nekog događaja iz prošlosti, moramo osloboditi centre za obradu vizuelnog nadražaja.

Istraživači su sproveli ogled u kom je učestvovala grupa ispitanika. Njihov zadatak bio je da odgledaju video snimak, a zatim odgovore na pitanja vezana za ono što su pogledali. Polovina ispitanika u toku odgovaranja, bila je usmerena na crno platno ispred sebe, dok je druga polovina ispitanika bila prinuđena da posmatra niz nepovezanih fotografija u toku ispitivanja. Rezultat je pokazao da su oni koji su posmatrali crno platno ili držali oči zatvorenim, imali mnogo više uspeha, bili su tačniji u odgovorima.

16/04/2018 15:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga