Da li ste čuli za Dolinu smrti?

10/08/2018 14:51

Da li ste čuli za Dolinu smrti?

Dolina smrti se prostire na području istočne Kalifornije i karakterišu je ekstremne temperature. 

Ova dolina predstavlja najspektakularniji prirodni fenomen.

Umetnička dela Doline smrti

Najstariji zapisi koji se mogu naći u Dolini smrti datiraju iz 3.000 godine pre nove ere. Zapisi se mogu pronaći obojeni i oblikovani u stenama, a veruje se da su ih kreirali ljudi iz Meskit flet kulture.

Najviše temperature

Dolina je najpoznatija po subtropskoj pustinjskoj klimi u Sjedinjenim Američkim Državama. Najviša temperatura izmerena je 10. jula 1913. godine, 56 stepeni Celzijusa.

Dom različitih biljaka

Iako je karakteristična po ekstremnim uslovima i pustinji, u Dolini Smrti postoji preko 1000 različitih biljaka. One se prilagođavaju oskudnim količinama padavina i ekstremnim uslovima. Poseduju posebno lišće koje sporo isparava i koje im omogućava da zadrže vlagu što je duže moguće.

Gradovi duhova i rudnika

Nekada je Dolina Smrti bila željena destinacija mnogih, koji su 1849. godine za vreme kalifornijske zlatne groznice prelazili dolinu kako bi došli do zlatonosnih polja.

Ovo područje se nalazilo na mapi mnogih tragača za zlatom. Ubrzo su mnogi mali gradovi nikli duž ove regije. Naseljavanje je postalo učestalije kada su se otvorili rudnici zlata, bakra i boraksa.

Međutim, primitivna tehnologija i nedostatak vode otežali su iskopavanje rudnika. Kada je groznica počela bledi, počeli su i gradovi da se zatvaraju.

Najniža tačka SAD-a

Dolina Smrti, odnosno sliv Badwater, je najniža tačka Sjedinjenih Američkih Država. Naime, nalazi se na 86 metara ispod nivoa mora.

10/08/2018 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga