Stenovita egzoplaneta

04/05/2018 14:56

Stenovita egzoplaneta

Da li ste znali da je prva egzoplaneta otkrivena 1992. godine? U pitanju je planeta koja van Sunčevog sistema, a primetili su je astronomi Aleksandar Volšćan i Dejl Frejl.

Astronomi agencije NASA 2015. godine otkrili su stenovitu egzoplanetu, koja nema orbitu oko Sunca, već oko druge zvezde, i predstavlja do sada najbližu planetu ovakvog tipa našem Sunčevom sistemu. Planete je nazvana HD 219134b i nalazi se u sazvežđu Kasiopeja.

Istraživanja, nastala na osnovu infracrvenih očitavanja teleskopa “Spicer”, pokazuju da ova egzoplaneta ima 60 odsto veći poluprečnik od planete Zemlje i 4,5 puta veću masu. Godina na njoj traje tri dana, tačnije to je vreme koje joj je potrebno da obiđe oko svoje zvezde.

Uvrštena je u grupu stenovitih nebeskih tela, jer su istraživanja podataka o masi i veličini, pokazala da gustina planete iznosi oko 6 grama po kubnom centimetru.

Ranije otkrivene egzoplanete

Prva poznata egzoplaneta koja ima atmosferu otrkivena je 1999. godine. Astronomi sa Univerziteta u Ženevi otkrili su, 2001. godine egzoplanetu koja se nalazi u nastanjivoj zoni sistema svoje zvezde, što znači da je vrlo moguće postojanje vode u tečnom obliku.

04/05/2018 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga