Tajne koje krije Tutankamonova mumija

11/07/2020 11:18

Tajne koje krije Tutankamonova mumija

Mit o faraonu- dečaku, njegovoj kratkoj vladavini i čudnom, izobličenom telu. Jedna od retkih mumija koja je pronađena u celosti očuvana, oko koje se pletu mnogi mitovi i legende a činjenice su sledeće:

Ovu mumiju su sekli, analizirali, poklanjali jedno drugom delove kože, proglasili je ukletom, vadili i vraćali iz sarkofaga. Ovih četiri stvari verovatno niste znali o ovoj misterioznoj mumiji

ULJEZI U GROBNICI

Lokalci su otkrili da su se slepi miševi uselili i nakotili u grobnici kada je Karter prvi put otvorio. Moguće je da je peti grof on Karnavona DžordžHerbert, Karterov pokrovitelj, preminuo upravo zbog kontakta sa gljivicom koja se pojavljuje u fekalijama slepih miševa.

FARAON VEOMA ŠIROKE LOBANJE

Jedna od deformacija, takorečeno, tela ovog faraona bila je i veoma široka lobanja. Sličnu je imao i faraon pronađen u obližnjoj grobnici pa se veruje u njihovu srodnost.

DEO TUTANKAMONA U LIVERPULU

Profesor anatomije R. G. Harison je 1968. godine rendgenski snimao mumiju i pri tom je deo Tutove kože stavio u kovertu i poslao kolegi u Liverpul. Kolega Robert Konoli je u cilju ustanovljavanja krvne grupe faraona ove ostatke pomešao sa ljudskm krvi i tako oživevpi Tutankamonovu krv dobio podatke o srodstvu sa faraonom iz obližnje grobnice. Ovi ostaci i koverta nalaze se još uvek u njegovom radnom stolu.

MUMIJA SEČENA NA DELIĆE

Kralj dečak je sahranjen u zlatnom sarkofagu, preteškom, koji su čak osmorica dizala kako bi došli do mumije. Međutim mumiju nisu mogli da izvade- mast kojom je prelivena silnim vekovima je zapekla i mumija se zalepila za dno sarkofaga. Morali su da odseku ruke, noge, glavu i trup na dva dela kako bi izvadili mumiju. Potom je telo faraona ponovo spojeno a Tutankamon je u sarkofag vraćen 1926. godine.

11/07/2020 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga