Na današnji dan preminuo Džordž Vašington

14/12/2016 09:12

Na današnji dan preminuo Džordž Vašington

Na današnji dan 14. decembra 1799. godine, preminuo je američki državnik i prvi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džordž Vašington.

Rođen je 22. februara 1732. godine u malom mestu u Virdžiniji. Iako je rano ostao bez oca, o njemu i njegovoj budućnosti brinuo se njegov stariji brat Lorens, koji se potrudio da mu obezbedi obrazovanje, pa ga je za početak sam naučio da čita i računa.

Već sa 16 godina Džordž je radio kao geometar, mereći zemljište i praveći detaljne mape područja. Nakon nekoliko godina, postao je i vođa narodne vojske Virdžinije i sa njom učestvovao u Francusko-indijanskom ratu koji se tada vodio.

Sa svojom ženom, Martom Dendridž Kastis, udovicom sa dvoje dece koju je oženio 1759. godine vratio se na svoje porodično imanje, a u međuvremenu je postao poštovan zemljoposednik, pa je dobio i mesto u Vladi Virdžinije.

Zajedno sa ostalim zemljoposednicima u državi Virdžinija, Džordž Vašington se podigao protiv svojih vladara – Britanaca, zbog načina na koji su se prema njima ophodili. Ubrzo zatim, izbio je i rat.

Više o Američkoj revoluciji i životu Džordža Vašingtona pročitajte OVDE.

Biografije drugih začajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

14/12/2016 09:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga