Na današnji dan umro je Napoleon

05/05/2015 11:32

Na današnji dan umro je Napoleon

Napoleon Bonaparta, jedan od najvećih vojskovođa u istoriji, preminuo je na današnji dan, 5. maja 1821. godine.

Francuski imperator Napoleon Bonaparta je bio jedan od najvećih vojskovođa na svetu, zaslužan je za prepravku geografske karte Evrope i sproveo je mnoge državne i pravne reforme, a konstantne bitke u kojima je učestvovao na kraju su dovele do njegovog kraha.napoleon-bonaparta

Drugi poručnik francuske vojske postao je 1785. godine, kada je krenuo u vojne pohode. U komandanta francuske vojske u Italiji unapređen je 1796. godine, gde je svojim izvanrednim vođstvom primorao Austriju i njene saveznike da sklope mir s Francuskom.

Napoleon je u novembru 1799. godine izveo državni udar i postao prvi konzul, čovek na čelu francuske vlade koji ima gotovo neograničenu moć. Doživotni konzul s pravom da imenuje svog naslednika postao je 1802. godine, a samo dve godine kasnije je proglašen i francuskim carem. Pod njegovim rukovodstvom život u Francuskoj je znatno poboljšan. Centralizovao je vladu, stvorio Francusku banku, ponovo proglasio rimski katolicizam državnom religijom, sproveo pravne reforme uvodeći Napoleonov zakonik i preuredio program obrazovanja u državi.

Britanija je nanela poraz francuskoj floti u Trafalgarskoj bitki 1805. godine, nakon čega Napoleon odustaje od svojih planova da napadne Englesku, a umesto toga se okreće austrijsko-ruskim snagama, savladavši ih u bitki kod Austerlica kasnije iste godine. Time je osvojio nove teritorije, pripojivši Francuskoj i teritoriju Kraljevine Pruske koja mu je omogućila kontrolu nad celom Evropom.

Napoleonov napad na Rusiju 1812. godine završio se katastrofalnim povlačenjem. Koaliciji Austrija-Rusija je sve polazilo za rukom, prouzrokujući konačan pad Pariza u martu 1814. godine. Napoleon je proteran u izgnanstvo na mediteransko ostrvo Elbu, s kojeg je već iduće godine pobegao i vratio se u Pariz ponovo uspostavljajući svoju vladavinu. Međutim, na vlasti je ostao svega 100 dana, doživevši končan poraz u bitki kod Vaterloa 18. juna 1815. godine.

Nakon što je abdicirao, Britanci ga proteruju na udaljeno ostrvo Svetu Jelenu u Atlantskom okeanu. Tamo je proveo ostatak svog života, pišući svoje memoare. Umro je 5. maja 1821. godine od raka.

Više o životu Napoleona Bonaparte pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

05/05/2015 11:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga