Na današnji dan rođen Emil Zola

02/04/2017 09:10

Na današnji dan rođen Emil Zola

Na današnji dan, 2. aprila 1840. godine, rođen je jedan od najistaknutijih francuskih pisaca 20. veka, predvodnik naturalističkog pokreta, Emil Zola.

Rođen je u Parizu, ali je detinjstvo proveo u južnom delu Francuske, gde je njegov otac radio kao inženjer na izgradnji vodosistema. Međutim, kada je njegov otac preminuo, ostao je da živi sa majkom u siromaštvu.

Napustio je školovanje zbog toga što nije mogao da položi maturski ispit, pa je bio primoran da se zaposli, ali kako i to nije uspeo – živeo je u bedi i siromaštvu.

Zaposlio se kao službenik u jednoj izdavačkoj kući, a počeo je da piše i za veliki broj novina, kako bi zaradio dodatni novac.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Emila Zole!

Prvi roman koji je napisao bio je “Kladova ispovest” koji ga je ubrzo i proslavio, a kada je shvatio da će od pisanja moći da izdržava i sebe i svoju majku, napustio je posao službenika.

U narednom periodu napisao je romane, kao što su “Tereza Raken” i “Madlen Fera”, posle kojih je usledio ciklus “Rugon-Marakovi” – koji se sastoji od 20 romana.

Tada je već imao uspešnu karijeru, a počeo je i da se druži sa mnogim uvaženim umetnicima tog vremena. Međutim, kada je napisao roman “Delo”, njegova reputacija bila je ozbiljno narušena.

Kao jedan od osnivača naturalističkog pokreta, Zola je objavio nekoliko studija na temu teorije umetnosti, među kojima se nalazi i “Eksperimantalni roman” i “Naturalistički književnici”.

Više o životu, delima i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih književnika Evrope, Emila Zole pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

02/04/2017 09:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga