Zašto su zebre crno-bele?

10/07/2017 11:01

Zašto su zebre crno-bele?

Jedna od najzanimljivijih životinjskih vrsta – zbog svog jedinstvenog izgleda – su zebre. Svi smo se bar jednom u životu zapitali – zašto su one baš crno-bele? Odakle im te pruge?

Njihovo jedinstveno krzno, “dizajnirano” tako da ima gotovo jednake crne i bele pruge, zaintrigiralo je i naučnike. Kako bi saznali kako je došlo do toga da zebre izgledaju baš tako, a ni jedna druga, njima bliska vrsta životinja, nema ni slično krzno, istraživali su sve vezano za ove životinje – od porekla, preko “funkcionalnosti” ovakvog krzna.

Prema mišljenju nekih naučnika, crno-bele pruge regulišu telesnu temperaturu, dok drugi naučnici ipak smatraju da je ova kombinacija boja odlična zaštita od predatora i insekata. Međutim, još uvek se raspravlja o funkciji pruga kod ovih životinja.

Istraživanja koja su sproveli naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji dovela su do zaključka da postoji 29 različitih vrsta pruga kod zebri. U zavisnosti od toga gde žive – razlikuju se i pruge. Zebre koje žive u južnijim i hladnijim krajevima imaju tanje i manje definisane pruge, za razliku od onih koje žive na severu.

U Centralnoj Africi zabre imaju deblje pruge koje su jače definisane, a naučnici misle da je njihov izgled takav zbog održavanja telesne temperature na nižem nivou. Crna i bela boja se zagrevaju na različitim temperaturama, pa se njihovom smenom na krznu zebre formiraju strujanja vazduha na površini tela, a upravo je to način na koji se zebre hlade.

S obzirom na to da je proces varenja kod zebre veoma spor, upravo ovakav način hlađenja im ubrzava varenje.

Prema mišljenju još jedne grupe naučnika, pruge zebrama pomažu i da se odbrane od insekata koji prenose bolesti, ali isto tako im pomaže i u skrivanju od predatora. Ove teorije ipak nisu potvrđene, ali se veruje da su istinite.

Zebre koje žive na jugu, a koje su proučavali naučnici iz Kalifornije, imaju tanje i bleđe pruge, a prema mišeljenju naučnika – razlog tome je temperatura kojoj su izložene.

10/07/2017 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga