Planinski lovci – Snežni leopard

25/01/2021 14:59

Planinski lovci – Snežni leopard

Ove spretne mačke sa velikih visina od davnina uspevaju da žive na krovu sveta i imaju telo prilagođeno tome. Kod snežnih leoparda uravnotežena je njihova potreba za brzinom i snagom u proganjanju plena s prilagođavanjima koja im pomažu da se nose sa strmim terenom, niskim nivom kiseonika i oštrom hladnoćom.

Analize gena snežne geparde smeštaju u velike mačke roda pantera. Zbog njihove jedinstvene morfologije nekad se mislilo da su daleki rođaci. 

Prilagođavanje repa, udova, kičme i glave pomažu u lovu na velikim visinama, čuvajući toplotu i energiju. Premda su u rodu sa tigrovima, snežni leopardi imaju tela najbolje razvijena za spretnost i brzinu u lovu, pre nego za sirovu snagu.

Imaju proporcionalno najduži rep među velikim mačkama – dugačak skoro kao i ostatak tela. Dok se odmaraju čupav, debeli rep im greje noge i nos. Rep se pruža prilikom skakanja po liticama i deluje kao protivteža pri okretima. Ova snažna životinja može da preskoči provaliju od 15 metara. Takođe mogu da skoče dva metra u vis bez zaleta. Mogu da skaču preko klisura, menjajući smer usred skoka tako što se odbijaju o stene, dok gone plen u trku koji može dostići i 65 kilometara na sat na strmijem terenu. Nastoje da ulove veliku životinju svakih osam do deset dana i njome se hrane više dana. Čest plen im je Sibirski kozorog (Capra Sibiric).

Kičma ove velike mačke je duga i savijena kako bi im omogućila da lakše ispruže i saviju leđa kako bi svakim korakom prešli veću dužinu.

Poput geparda snežni leopardi imaju izdužene zadnje noge radi snažnijeg skoka i većeg ubrzanja nego jaguari i druge mačke . Ujedno su i jedine velike mačke sa izduženom cevanicom.

Krzno snežnog leoparda može biti od žućkasto smeđeg do sivog, tamne mrlje po njemu mu pomažu u kamuflaži. Najduža dlaka među velikim mačkama zadržava sloj vazduha uz kožu kako bi im izolovala telo na temperaturama ispod nule. Dužina krzna na telu varira.

Nemaju masivne glave i čeljusti kao lavovi i tigrovi, umesto toga imaju kraće lobanje poput geparda. Ipak imaju mnogo šire nosne šupljine koje unose više toplog vazduha. Topao vazduh koji izlazi iz pluća greje udahnuti ledeni vazduh u posebno širokim i gustim lavirintima kostiju i tkiva koje se nazivaju nosne školjke. Ove velike nozdrve i široke nosne šupljine olakšavaju velike količine retkog vazduha sa malo kiseonika. Velike mačke žive na prostorima od nivoa mora do planinskih šuma, ali samo snežni leopardi nastanjuju najviše vrhove. Promenjeni gen kod snežnih leoparda zamišljen je da proizvede više krvnih sudova u plućima kako bi izvukao dodatni kiseonik . Slična mutacija nađena je kod vukova i ljudi koji žive na Tibetanskoj visoravni. Snežni leopardi se penju i na visine od 5 790 metara.

25/01/2021 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga