Na današnji dan preminuo Džejms Vat

19/08/2015 11:06

Na današnji dan preminuo Džejms Vat

Na današnji dan, 19. avgusta 1819. godine, preminuo škotski inženjer i fizičar koji je unapredio rad parne mašine – Džejms Vat.

Džejms Vat je rođen 18. januara 1763. godine u Grinoku. Nakon sticanja obrazovanja kod kuće, u gramatičkoj školi, a napokon i na fakultetu u Glazgovu, Vat je počeo da se bavi pravljenjem matematičkih instrumenata – naprava za merenje visine zvezda, kompase i tako dalje.

Ubrzo je promenio svoje interesovanje i umesto pravljenjem matematičkih instrumenata, zainteresovao se za parne mašine. Prva parna mašina je napravljena 1698. godine, a konstruisao ju je Tomas Njukomen. Međutim, kada je Vat dobio priliku da popravlja jedan od modela Njukomenovih parnih mašina, pronašao je i način da njihov rad unapredi.

Tako je 1769. godine Džejms Vat patentirao novi, poboljašan model parne mašine. Zajedno sa Metjuom Boltonom, inustrijalcem, 1775. godine osniva preduzeće za proizvodnju parnih mašina, koja je brzo postala najpoznatija u Velikoj Britaniji.

Osim novog modela parne mašine, Vat je izumeo i rotacioni motor, centrifugalni regulator i merač pritiska. Uveo je “konjsku snagu” kao jedinisu za merenje snage, a u Međunarodnom sistemu jedinica uvedena nova jedinica – Vat (W) koja se koristi za izražavanje snage.

Više o životu Džejmsa Vata pročitajte OVDE.

Biografije ostalih značajnih istorijskih ličnosti pročitajte OVDE.

19/08/2015 11:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga