Bačka Tvrđava – Srednjovekovna lepotica

03/03/2021 14:01

Bačka Tvrđava – Srednjovekovna lepotica

Do Bača kroz zlatne ravnice je najlepše ići biciklom u ranu jesen. No, kako god da rešite tamo da se uputite, ovaj istorijski kraj koji je raj za oči i dušu, nemojte propustiti da ručate u nekom od autentičnih salaških dvorišta gde ćete se umiti na česmi i probati direkt iz dvorišta ubrano grožđe dok gledate u krov crkve i dremate ispod oraha ili loze. Ovde pronađite i muzej starih zanata, života i nošnji. 

Bač je divno staro mesto ušuškano u zlatu ravnice Vojvodine. Ima kaldrmast centar i građevine koje vas vraćaju kroz vreme. Nalazi se na tačno 22 kilometra od Bačke Palanke ili 62 kilometra od Novog Sada, opština je Južnobačkog okruga po kome je i regija Bačka dobila ime. Ima nekih 5 400 stanovnika i krasi ga i sinonim mu je tvđava iz rimskog perioda. Na putu do Bača ne treba propustiti ni jezero Provale koje je jedan divan uvac Dunava pogodan za odmor, predah i kupanje. 

Bač ima veoma bogatu istoriju koja vodi još iz bronzanog doba. U Budimpešti se čuva mač koji je iskopan u blizini Bača iz ovog perioda. Potom je bio i starorimsko utvrđenje koje su srušili varvari. Bač je prema nekim letopisima bio i Avarska tvrđava, što samo ime „Bač“ upravo i znači. Bač je već utvrđen i izgrađen grad u vreme prelaska prvog milenijuma u drugi. Za vreme Arpadovića on postaje kraljevski grad, gde dolaze vladari i plemići na pregovore, sastanke, skupštine. Pre toga je bio i središte crkvene nadbiskupije.

Bač je bio najnaseljeniji i najvažniji grad u Vojvodini sve do rušenja njegove tvrđave, potom gubi na značaju. U ovom gradu je početkom 19. veka otvorena i prva apoteka u Vojvodini, izlog i stepenište apoteke su sačuvani u izvornom stanju. 

U opštini se od veoma važnih istorijskih znamenitosti  nalazi Franjevački samostan iz 12. veka, u kome je, veruje se bila prva bolnica u ovom delu Evrope, Katolička crkva svetog apostola Pavla iz 18. veka  i Pravoslavna crkva, Kapela svetog Antona Pustinjaka koja je bajkovite lepote i ima status spomenika kulture i iz početka19. veka je, kao i samostan časnih sestara iz istog doba, Hamam ili tursko kupatilo kao očuvana građevina islamske kulture i baštine. 

Tvrđava Bač je najbolje očuvana srednjevekovna tvrđava u Vojvodini. Građena je nadomah mesta Bača na nekadašnjem ostrvu  između rukavaca reke Mostonge. Tvrđava spada u takozvane vodene gradove kako je nekad bila opasana vodom. Prvi put se pominje u doba vladavine rimskog cara Justinijana I, u jednom od njegovih pisama iz 535. godine. Potom prati istoriju koja je zadesila samo područije pa biva i Avarska (oko 873. godine nove ere) i Mongolska (1241. godine), u međuvremenu crkveni biskupski centar, pa i ugarsko utvrđenje. Zamak datira iz 1338- 1342. godine u vreme ugarskog kralja Karla Roberta, dok konačni oblik dobija tek u 15. veku.

03/03/2021 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga