Čemu služe trepavice?

27/02/2017 10:09

Čemu služe trepavice?

Ženske trepavice su danas, za kozmetičku industriju, veoma bitne. One se ističu i njima se posvećuje posebna pažnja. Pored toga, one su jedan od simbola lepote. Ali koja je njihova svrha?

Prema mišljenju naučnika, dužina trepavica koja je optimalna kako bi one mogle da obavljaju svoju funkciju je trećina širine oka, mada se kozmetičari sa tim možda ne bi složili, ali to je proporcija oka i dužine trepavica, kako bi se odžala vlažnost oka.

“Pretpostavlja se da trepavice štite oči od sunca, prašine i da su korisne pri treptanju”, kaže Dejvid Hju, inžinjer mehanike na Institutu za tehnologiju u Džordžiji.

Kako bi istražili funkciju trepavica, Hju je sa timom kolega svoje istraživanje započeo tako što su uzeli mere oka i dužinu trepavica 22 sisara i poređao ih od najnižih ka najvišim, tačnije od ježa ka žirafi. Istraživanjem došli su do saznanja da su trepavice duže ako je oko šire. Samim tim, došli su do zaključka da bi trebalo da je rećina širine oka jednaka dužini trepavica.

Kako bi proverili da li je dužina trepavica povezana sa protokom vazduha, napravili su eksperiment u kojem su napravili repliku ljudskog oka i posmatrali koliko će vremena biti potrebno da se presuše očni kanali sa slabijim protokom vazduha.

Ovim eksperimentom dobili su odgovor da trepavice mogu da preusmeravaju strujanje vazduha. Kada ne bismo imali trepavice, oko bi postalo preosetljivo na bakterije koje mogu uzrokovati veliki broj infekcija, a kada bi naše trepavice bile predugačke, oko bi se brže isušivalo.

“Što su gušće trepavice – to bolje”, kaže Hju.

S obzirom na to da kamile imaju dva reda veoma gustih trepavica, kojima štiti oči od suvog vazduha i peska, zaključak je da su guste trepavice bolje i efektivnije u zaštiti oka, a da dužina nije od neke pomoći u tome.

Izvor: Nacionalna geografija

27/02/2017 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga