Mistično ostrvo iz romana o Hariju Poteru!

17/10/2020 14:50

Mistično ostrvo iz romana o Hariju Poteru!

Ovo ostrvo se pominje u prvom delu sage o Hariju Potru, kao oda njegovoj magiji i mističnosti. Tu nije kraj popularnosti ovog ostrava legendarnog po ukletim kućama i neverovatnoj lepoti prirode. Ostrvo su opevali i čuveni Bitlsi kao mesto na kome žele da se skrase.

Ostrvo na jugu Engleske „Isle of Wight“ zapravo je i najveće Englesko ostrvo. Još za vreme 19. veka, za vreme vladavine kraljice Viktorije, bilo je veoma poznata turistička destinacija. Sama kraljica Viktorija je ovde često boravila sa mužem Albertom u svom letnjikovcu, takozvanom „Osborne House“. Raskošna kuća je danas otvorena za javnost te posetioci mogu videti kako je nekad letovala kraljica i kraljevska svita. Viktorijanska umetnost, engleski vrtovi, švajcarska kućica, paviljoni i starinske kabine za presvlačenje vraćaju u neka davna vremena u kojima sada možemo uživati i mi „običnjaci“.

„Nedeljom ujutru otićićemo na vožnju, svakog leta možemo iznajmiti kolibu na Isle of Wight“, pevali su poznati Bitlsi 1967. godine, dok su objašnjavali na kom mestu žele da se skrase kroz stihove ove pesme. 

Drugi poznati gosti ostrva bili su Čarls Dikens, Karl Marks, David Ike i kralj Karlo I- doduše, kralj je tu boravio protiv svoje volje, kao zatvorenik u lokalnom dvorcu uoči suđenja, ali sa obzirom na okolnosti ovo definitivno nije bila loša lokacija.

Na ovom ostrvu se jednom godišnje održava Isle of Eight festival, koji je ’70- ih godina prošlog veka bio jedan od najpoznatijih i najposećenijih rok festivala na svetu. Nastup Jimi Hendrix-a je ovde privukao publiku u šest puta većem broju nego što je stanovnika na ostrvu.

Atrakcija ostrva su čuvene engleske crvene veverice, zoo i botanički vrt, muzej posvećen dinosaurusima,  kao i čudesno mesto pod nazivom „The Needlles“- reč je o tri kamene formacije koje se izdižu iz mora na preko 30 metara u vazduh. Stene zaista uopšte ne liče na igle, ime su dobile prema četvrtoj koja zapravo jeste bila poput igle ali se urušila. Parkovi ostrva su uvršteni u listu „tamnog neba“ što znači da se često organizuju astronomske večeri i proučavaju zvezde na noćnom nebu- ovde je jako dobra vidljivost.

„Najukletije ostrvo sveta“- ili „Ostrvo duhova“, zbog ostataka napuštenih vila i letnjikovaca koji golicaju maštu domaćeg stanovništva i turista. Najpoznatija je Appuldurcombe- kroz nju prolaze takozvane „mračne“ ture kao kroz kuću strave. 

Zbog svoje izolovanosti na ostrvu se nalaze i tri zatvora: Alby, Cramp Hill i Parkhurst (najozloglašeniji u Engleskoj a izazvao je opštu paniku čuvenim begom trojice zatvorenika 1995. godine).

Ostvo inače ima prelepe plaže, hotele i odmarališta pa je svakako idealno mesto za pravi odmor.

17/10/2020 14:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga