Najstariji narod na svetu!

04/08/2020 10:38

Najstariji narod na svetu!

Aboridžini ili kako više vole da ih zovemo Kuriji, su najstarija grupa naroda koja se prema nađenim dokazima veruje da je nastanjivala našu planetu, sad ih je ostalo najviše u Australiji te ime “Aboridžini“ prvo povezujem sa australijskim domorodačkim stanovništvom i njihovim karakteristikama.

Aboridžini ili prvi, originalni (od latinske reči ab i origin što znači „od početka“) su narod koji je naseljava planetu mnogo pre svih drugih naroda i narodnosti te je njihova kultura koja se negde održala i do dana današnjeg – najstarija kultura na svetu.

Predpostavlja se da su Aboridžini do Australije stigli pre više od 50.000 godina iz Jugoistočne Azije prelazeći od ostrva do ostrva u svojim kanuima.

Za vreme kolonizacije i 18. veka brojali su i 300.000 populacije te su usledile bolesti iz Evrope, ubijanja, potiskivanja i slično pa njihov broj početkom 20. veka spada na svega 45.000. Sada su se oporavili i broje 760.000, većim delom stopljenih sa kolonijalcima u velikim gradovima.

Danas govore uglavnom australijiski-aboridžinski jezik i postoji još svega stotinjak jezika i dijalekta kojima govore male grupe ljudi. Po dolasku evropljana na ovim prostorima domaće stanovništvo je koristilo preko 250 jezika i isto toliko dijalekata.

Prvi Aboridžini živeli su tradicionalnim načinom života u polu – nomadskim plemenima u stalnoj potrazi za hranom. Bavili su se lovom, ribolovom, sakupljanjem biljaka i plodova i kretali su se u okvirima svojih teritorija poštujući susedna plemena. Živeli su uglavnom u totemskim plemenima- sa zajedničkim pretkom u grupama od 6 do deset ljudi a neka su brojala čak i 400. Glavno oružje su bili koplje i bumerang. Lovili su, spremali hranu na otvorenom i delili je međusobno. Živeli su u kori drveta, na otvorenom ili u drvenim kolibama zvanim gunuah. Na sebi su imali samo boje za telo i trake oko bokova.

Posebno su poštovali zemlju i pretke koje su smatrali natprirodnim bićima zaslužnim za stvaranje sveta. Prema njihovom verovanju svet su olikovali duhovi predaka prelazeći kontinent i uzvikivajući imena svega što su sreli usput. Vreme stvaranja sveta za njih je Vreme snevanja a čuvarima mitologije bili su zvani stariji članovi zajednice. Vreme snevanja su slavili Karborijima, svečanim, ritualnim, noćnim plesom oko vatre kada su tela bojili u belo i sklapali brakove ili dogovore sa drugim plemenima, oko razmene dobara, prolaske kroz teritorije…

Kuriji danas, kako vole da ih zovu, čine samo 3,3 posto populacije Australije i većinom su asimilovani sa ostatkom stanovništva te su hrišćani, samo 1 posto je stare aboridžinseke tradicionalne vere. Mahom su po gradovima, a jako mali broj njih je ostao u divljini na nepristupačnim područijima zemlje. Tek nedavno su im vraćeni pravo na veru, religiju i neka sveta mesta.

04/08/2020 10:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga