Na današnji dan rođen je Džejms Kuk

27/10/2015 11:43

Na današnji dan rođen je Džejms Kuk

Na današnji dan, 27. oktobra 1728, godine, rođen je engleski istraživač i moreplovac Džejms Kuk, čija su proučavanja promenila pogled na svet.

Kada se njegova porodica preselila u grad Vitbi na obali, počeo je da radi kao trgovac ugljem, da bi 1755. godine počeo da služi kraljevskoj mornarici u Severnoj Americi. Tamo je naučio da istražuje i pravi pomorske mape obalnih voda.

Britanska vlada je 1769. godine odlučila da organizuje ekspediciju sa zadatkom da istraži južne kontinente, a kao vođa odabran je Kuk. U aprilu te godine ekspedicija je stigla do Novog Zelanda, a zatim su nastavili do istočne obale Australije, koju niko iz Evrope do tada nije video.

Ova obala proglašena je britanskom, a Džejms Kuk joj je dao ime Novi južni Vels.

Kuk je 1772. godine krenuo na još jedno putovanje u potrazi za južnim kontinentima. Iako su krenuli do obale Antarktika, zbog hladnoće su bili primorani da se vrate nazad, ali su pre povratka u Englesku posetili Novi Zeland i Tahiti.

U potrazi za severo-zapadnim prolazom, za koji se verovalo da spaja Altlantski i Tihi okean, Kuk je došao do ostrva na kom je ostao do kraja života – Havaji.

Više o životu ovog moreplovca i istražitelja, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istrorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

27/10/2015 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga