Kako izgleda najstarija srpska zastava?

09/10/2020 10:55

Kako izgleda najstarija srpska zastava?

Trobojka smatramo sinonimom naše tradicije i istorije, kada je reč o srpstvu stavljamo je u prvi plan kao glavni simbol i prvu simboliku. Kada se zapravo pojavljuje trobojka i zašto je sa ponosom veličamo i stavljamo ispred drugih simbola? Šta nas to genetski tako čini ponosnim na trobojku i koja je zapravo istorija sinonima države, Srpske zastave?

Trobojka se prvi put spominje u opisu Sretenskog ustava, 1835. godine, i to u redosledu boja – otvoreno crvena, bela, čelikasto – ugasita. Sretenski ustav je velik događaj u istoriji Srba i Srpske države te je sa ponosom ističemo i kao velik sinonim rodoljublja. No do tad zastava Srbije nije bila trobojka već dvobojka!

Prva zastava Srbije se kao i celokupna istorija nastanka srpske države vezuje za dinastiju Nemanjića.

Tako se u spisu koji je dao župan Desa, sin kralja Vladislava, delegatima koji su poslati da mu prenesu očeve stvari iz blagajne u Kotoru za Dubrovnik, spominje i zastava od čende- svilenkastog, laganog platna. Kao stavka stoji: „Vexillium unum de zdedato rubeo et blavo“- zastava od platna crvenog i plavog, gde je zdendato naziv za čendu, materijal. Kralj Vladislav je vladao od 1233. do 1243. godine te se može zaključiti da je opisana dvobojka i starija od ovog perioda.

Nije poznato kako su boje tačno bile raspoređene. U dokumentima srednjevekovne Srpske države viđa se zastava sa horizontalno raspoređene dve boje.

Naime, najstariji nađen crtež Srpske zastave je na mapi iz 1339. godine, koji je napravio Anđelino Dulcert i predstavlja carstvo Cara Dušana, zastava na njoj je u žuto ukviren crveni dvoglavi orao.

Istorija nas svakako vezuje za trobojku ali ona nije jedina i prva zastava naše države.

izvor: istorijski zabavnik

09/10/2020 10:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga