Na današnji dan počela Cerska bitka

12/08/2015 10:24

Na današnji dan počela Cerska bitka

Cerska bitka, koja predstavlja prvu pobedu nad austrougarskom vojskom, počela je na današnji dan, 12. avgusta 1914. godine.

Jedan od najvećih uspeha u Prvom svetskom ratu srpska vojska imala je u Cerskoj bici, kada je pobedila austorugarsku, čime je donela prvu pobedu saveznicima.

Austrougarsku vojsku, koja je brojala 200.000 vojnika, predvodio je komandant balkanske vojske Oskar fon Poćorek. Vojska austrougarske bila je naoružana i veoma dobro opremljena, a nasuprot nje bila je srpska vojska, sačinjena od 180.000 vojnika sa mnogo slabijim naoružanjem.

Od vojskovođa srpske vojske, u Cerskoj bici istakli su se Stepa Stepanović, Radomir Putnik i Živojin Mišić. Za pobedu u ovoj bici najzaslužniji je Stepa Stepanović, koji je nakon Cerske bitke dobio titulu vojvode.

Prelazom austrougarske armije kod sela Batara i Samurovića ade, sa ciljem da stignu u Srbiju, počele su bitke u zoru 12. avgusta. Kraj bitke desio se 20. avgusta kada je Austrougarska počela da se povlači.

Cerska bitka je bila prva ofanziva Austrougarske na Srbiju, a pobeda Srbije začudila je ceo svet, koji nije smatrao da će mala država moći da se suprostavi velikoj sili. Za uspeh Srbije je delom zaslužno ratovanje u Prvom i Drugom balkanskom ratu, gde su imali priliku da savladaju moderni način ratovanja i primene ga u borbi protiv Austrougarske.

Nakon bitke u Srbiji nije ostao ni jedan austrijski vojnik, sem 4.500 njih, koji su bili zarobljeni. Više hiljada vojnika je poginulo, dok je više od 30.000 njih teško ranjeno. Od ovog broja, znatno više – bar duplo više stradalih bilo je na strani Austrougarske.

12/08/2015 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga