Na današnji dan preminuo Stradivari

18/12/2016 09:49

Na današnji dan preminuo Stradivari

Na današnji dan, 18. decembra 1737. godine, preminuo je najpoznatiji svetski graditelj violina i drugih gudačkih instrumenata, Antonio Stradivari.

Ne postoji podatak o tačnom datumu njegovog rođenja ali se smatra da je rođen oko 1644. godine, odnosno 1648. godine, prema novijim istraživanjima. Rođen je i umro je u Kremoni (Italija).

Nakon godina učenja, samostalno je počeo da se bavi izradom instrumenata 1680. godine, kada je na Pjaca San Domeniko u Kremoni otvorio svoju prvu radionicu.

Prema nekim istorijskim dokumentima, bio je učenik Nikole Amatija, a upravo je svoje prve modele instrumenata napravio u njegovom stilu, sa malo izmenjenim dizajnom i debljinom drveta.

Violine koje je Stradivari izradio i danas se smatraju najboljim. Najbolji period u njegovom radu bio je između 1698. i 1725. godine, a ukupno je za života napravio 1.100 violina, viola, gitara i violončela.

Pored Stradivarija, samo još jedan stari majstor se može izdvojiti svojim kvalitetom izrade muzičkih instrumenata, a to je Đuzepe Gvarneri.

Instrumenti koje je Stradivari izradio prepoznaju se po potpisu – Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno… – Izradio Antonio Stradivari iz Kremone godine…

Tajna majstorstva Stradivarija ostala je nepoznata. Zna se da je kupovao drvo, uglavnom jelovo i vrbovo, u Dalmaciji, ali se ne zna tačan hemijski sastav laka kojim je premazivao instrumente.

Nakon 1730. godine instrumenti koji su nastali u ovoj radionici potpisivani su sa Sotto la Desciplina d’Antonio Stradivari F. in Cremona… i predpostavlja se da su ih napravili Stradivarijevi sinovi Omobono i Frančesko.

Do sada je sačuvano oko 500 violina, 12 viola i 50 violončela, a nije retkost da se instrumenti koje je izradio Stradivari prodaju za rekordnu sumu novca.

Stradivarijeva violina zvana “Stradivari malj” prodata je na aukciji kuće Kristi 16. maja 2006. godine po ceni od 3.544.000 dolara.

Za nešto više od 2.000.000 dolara prodata je i violina “Ledi Tenant” godinu dana ranije u istoj aukcijskoj kući u Njujorku.

Na jednom modelu Stradivarijeve violine pod nazivom “Lial”, koja je napravljena 1702. godine, svira i Stefan Milenković, a ovu violinu srpski violinista je dobio na služenje od društva Stradivari.

Antonio Stradivari je sahranjen u Bazilici San Domeniko u Kremoni. Ova crkva je srušena 1868. godine, ali posmrtni ostaci Stradivarija nisu prebačeni u novu grobnicu jer nisu bili u stanju da se identifikuju.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

18/12/2016 09:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga