Na današnji dan rođen Gavrilo Princip

25/07/2017 09:36

Na današnji dan rođen Gavrilo Princip

Na današnji dan, 25. jula 1894. godine, rođen je Gavrilo Princip, jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti koja je odredila putanju kojom će čovečanstvo krenuti.

Rođen je u Obljaju, u Bosni, kao četvrto dete i drugi sin. Sa 13 godina napustio je porodični dom i otišao u Sarajevo da živi sa svojim bratom Jovom. Umesto vojne škole, na šta ga je nagovarao brat, Gavrilo je upisao trgovačku školu, koju nije završio zbog anketiranja Bosne od strane Austrougarske 1908. godine.

Principovi ideali počeli su da se razvijaju u smeru velikosrpskog nacionalizma, a 1912. godine preselio se u Beograd. Kada je grupa studenata osnovala organizaciju Mlada Bosna Gavrilo je postao njen deo, a uskoro i najpoznatiji član ove organizacije.

Atentat koji je Princip izvršio 28. juna 1914. godine, kada je ubio prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu, označio je novi tok istorije. Austrougarska je ovaj atentat uzela kao povod za objavljivanje rata Srbiji i tako je počeo do tada najveći rat – Prvi svetski rat.

Više o životu Gavrila Principa i o Sarajevskom atentatu pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

25/07/2017 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga