Koliko su teški oblaci?

17/07/2018 16:15

Koliko su teški oblaci?

Kada su oblaci u pitanju, često se zapitamo zašto izgledaju tako kako izgledaju, koliko su teški i kako opstaju na nebu? 

Oblaci ne predstavljaju Zemljinu karakteristiku, naime, imaju ih i druge planete.

Šta čini oblake?

Oblaci na Zemlji su ustvari molekuli vode – H2O u obliku tečnih kapljica. Međutim, iako oblaci nisu jedinstveni Zemlji i kako ih ima i na drugima planetama, zanimljivo je da nisu sačinjeni od istih materija.

Na Veneri se nalaze gusti oblaci koji su načinjeni od sumpor-dioksida, dok su na Marsu sačinjeni od vode, odnosno od leda.

Za Jupiter i Saturn karakteristični su slojeviti oblaci koji se sastoje od slojeva amonijuma, amonijuma hidrosulfida i vode, dok su oblaci Urana i Neptuna od metana.

Oblaci na Zemlji

Oblak mora imati težinu jer je sačinjen od vode. Naime, čini ga veliki broj sićušnih kapljica vode, tečne ili zaleđene. Široke su oko dva mikrona – jedan mikron je milioniti deo metra. Ove kapljice su toliko male da je potrebno milijardu kako bi se oformila jedna kišna kap.

Obični cumulus -oblak, nosi oko pola grama vode po kubnom metru, dok veliki olujni oblak ili kumulonimbus, može poneti i šest puta više.

Veličina kumulonimbusa može biti kilometar sa kilometar. Pa, ukoliko se postavi računica, takav kumulus može poneti oko 500 tona vode, što je težina najvećeg putničkog aviona.

Kako takva voda može ploviti u vazduhu?

Upravo zahvaljujući vazduhu.

Kada je sunce direktno iznad oblaka, ono izbaci oko jedan kilovat energije po kvadratnom metru. Deo te energije zagreva tlo, koje stvara podižuće struje vazduha.

Zatim, zahvaljujući atmosferskom tlu. Reč je o prelaznoj zoni između dve vazdušne mase raznih karakteristika. Atmosferski front može pogurati masu na koju je naleteo usput, ka gore.

I uz pomoć vodene pare koja nošena vazduhom može naleteti na planinu. Vazduh je tada podiže i hladi, a para se pretvara u kapljice vode.

Ukoliko sve ovo uzmemo u obzir dolazimo da zaključka da je jedina stvar koja ustvari održava avion visoko na nebu, upravo – vazduh.

17/07/2018 16:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga