Oprez: Fejsbukom se širi opasan virus!

29/08/2017 16:59

Oprez: Fejsbukom se širi opasan virus!

Putem Fejsbuk programa za ćaskanje, “Mesindžera”, počeo je da se širi novi virus, upozoravaju svetski mediji.

Virus se širi tako što korisnici dobiju poruku od nekoga sa svoje liste Fejsbuk prijatelja, s linkom koji vodi na lažne, ali izgledom vrlo dobro kopirane verzije popularnih stranica, poput Jutjuba. Nakon što korisnik ode na neku od stranica s linka, nudi se opcija preuzimanja malicioznog softvera.

Ironije radi, malver je prvi uočio jedan od istraživača sigurnosne kompanije Kasperski Dejvid Džakobi koji se i sam našao na meti virusa. Rekao je da na mesindžeru dobio poruku od osobe s kojom vrlo retko razgovara, a poruka je sadržala reči “David Video”, emotikon šokiranog izraza lica i link na bit.ly.

“Nekoliko sam minuta analizirao poruku, nakon čega sam shvatio da gledam tek u vrh ledene sante. Ovaj malver se širi putem Messengera, šireći tako brojne viruse, koristeći veliki broj domena, kako im se ne bi moglo ući u trag, i zarađujući veliki broj klikova”, rekao je. “Iako se čini da se malver prvenstveno širi putem Messengera, još uvek nije jasno kako je do njega došlo. Može biti putem ukradenih profila, hakovanih pretraživača ili nečega sličnog”, rekao je.

“Ljudi koji stoje iza ovih napada najverovatnije zarađuju veliku količinu novca u oglašavanju i imaju pristup velikom broju računa na Facebooku. Molim vas, nemojte klikati na ove linkove i, molim vas, nadogradite svoj antivirus program!”, poručio je Džakobi.

Izvor: N1

29/08/2017 16:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga