Sve manji broj polarnih medveda!

23/11/2015 12:41

Sve manji broj polarnih medveda!

Više pokazatelja ukazuje na to da je naša planeta ugrožena sve višim temperaturama, koje uzrokuju globalno zagrevanje i menjanje klime.

Upravo je to razlog zbog kog ponestaje i nekih ekosistema u kojima žive jedinke koje ni na jednom drugom mestu na svetu ne bi mogle da prežive.

Naime, jedna od ugroženih vrsta životinja, u koje spada više od četvrtine svih vrsta životinja na svetu, je i polatni medved, za koje se prognozira da će možda i nestati do kraja 21. veka.

Najveću opasnost beli medvedi imaju zbog povećane temperature Zemlje, zbog čega dolazi do topljenja lednika.

Stručnjaci smatraju da trenutno postoji između 22.000 i 31.000 polarnih medveda na teritorijama Sjedinjenih Američkih Država, Grenlanda i Rusije, dok se predviđa da će ih u narednih 35 do 40 godina biti za trećinu manje.

Ledeni arktički pokrivač obezbeđuje hranu ovim životinjama, zbog čega im je on neophodan. Ukoliko dođe do toga da pet ili više meseci ne bude leda na njihovom dosadašnjem staništu, jedinke belih medveda će ostati bez hrane.

Međutim, nije samo topljenje lednika razlog zbog kog je sve menji broj jedinki belih medveda. Njihovom drastičnom smanjenju broja doprinosi i zagađenje, istraživanje resursa i druge ljudske aktivnosti.

23/11/2015 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga