Na današnji dan preminuo Huan Miro

25/12/2016 09:35

Na današnji dan preminuo Huan Miro

Na današnji dan, 25. decembra 1983. godine, preminuo je jedan od najznačajnijih umetnika nadrealizma, španski slikar Huan Miro.

farma huan miro

“Farma” – jedna od najpoznatijih i najznačajnijih Miroovih slika

Rođen je 20. aprila 1893. godine u Barseloni. Već u detinjstvu, u osnovnoj školi, pokazivao je veliki talenat i počeo je da pohađa časove crtanja. Pohađao je trgovinsku i višu umetničku i industrijsku školu.

Nakon trgovačke škole zaposlio se u apoteci, ali je zbog bolesti morao da prestane da radi i da se povuče u porodičnu kuću u okolini sela Montroig.

Kada se konačno izlečio i oporavio 1912. godine Miro je odlučio da se vrati u Barselonu i u potpunosti posveti slikarsvu. Tada je upisao Akademiju Fransesk Gali koju je završio tri godine kasnije.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1918. godine u Daluma galeriji, a sva dela koja je izložio bila su pod uticajem kubizma i fovizma pre svega, ali i rimskih fresaka i narodne-Katalonske umetnosti.

Svog omiljenog slikara – Pikasa posetio je 1920. godine kada je prvi put otišao u Pariz. Osim što mu je bio omiljeni slikar, Pikaso je imao veliki uticaj na Miroovo stvaralaštvo.

Upravo se zahvaljujući Pikasu Miro i oprobao kao nadrealista, a sledeću samostalnu izložbu održao je 1921. godine u Parizu, gde je Ernest Hemingvej kupio njegovu slikau “La masia”.

Tokom života puno je putovao, a svoju svestranost u umetnosti iskazivao je na više načina – slikajući murale na zgradama, radeći na plakatima i slično.

Preminuo je u svojoj kući u Palma de Majorki 1983. godine od srca, a sahranjen je u Barseloni.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

25/12/2016 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga