Pronađeno 50 mumija!

30/07/2020 13:25

Pronađeno 50 mumija!

Carstvo Starog Egipta se dobro postaralo da i dan danas živi. Ne prestaje da iznenađuje. Ne prestaje da inspiriše.

I dan danas su na prostorima uglavnom pustinje, nekadašnje teritorije drevnog Egipta, arheolozi imaju i te kako šta da otkriju, te je ovo tle stalno „arheološko bojište“.

Kažu da je Drevna civilizacija Egipta opet aktuelna tema, ona je uvek aktuelna tema i tamo su već i od pre više od dva veka stalna arheološka bojišta, samo do nas odjekne tek veći i impozantniji pronalazak, a ako ste ljubitelj Starog Egipta novosti možete pratiti na sad i više sajtova, nekih i na našem jeziku koji se specijalno bave samo ovom temom.

Ova godina je bila veoma uspešna za arheologe. Početkom 2020. godine pronađena je grobnica sa 50 mumija u gradu Minja, južno od Kaira. Ministarstvo antikviteta Egipta saopštava da je u pitanju faraonska grobnica.

Pronađene mumije nalazile su se devet metara pod zemljom u četiri prostorije. Među njima su i dvanaest mumija dece. Po načinu mumifikacije može se reći da su u pitanju posmrtni ostaci članova elite. Datiraju iz ptolomejske ere od pre više od 2 000 godina.

Sad se u pitanje dovodi i mumifikacija kao unosni biznis staroegipćana pa se radi na istraživanju ponovnog korišćenja grobnica i stilovima mumificiranja što opet pravi veliki pomak i novi sled priče o istoriji ove razvijene drevne civilizacije.

Pronalazak ovih mumija je nešto što je otvorilo polje ovakvog delanja i razmišljanja arheologa. Ove mumije su sem velikog otkrića i velik okidač za istraživanje jednog novog dela istorije ovog naroda…nikad kraja iznenađenjima koje nam priređuje Stari Egipat.

Radi se na utvrđivanju identifikacija kako kaže Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta  za antikvitete a prenosi Rojters. Dodaje kako još nisu pronađena imena ispisana hijeroglifima,a jedino šta se može zaključiti jeste da su tela pripadala egipćanima višeg staleža, po načinu mumifikacije. Neke mumije su bile umotane samo u platno dok su druge ležale u drvenim sarkofazima i kamenim sanducima.

Na ceremoniji objavljivanja ovog velikog pronalaska okupilo se više ambasadora različitih zemalja, a izloženo je 40 dobro očuvanih mumija.

Ovo otkriće je prvo od početka rada arheološke ekipe na prostoru Minje i iskopano je kroz zajedničku saradnju sa istraživačkim centrom za arheološke studije Univerziteta Minja.

30/07/2020 13:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga