Činjenice o svom telu koje sigurno niste znali!

27/02/2021 10:29

Činjenice o svom telu koje sigurno niste znali!

Zašto štucamo, šta postižemo zevanjem i zašto nekad vidimo bele tačkice samos u neka od pitanja na koje dugo nismo imali odgovor.

Ljudsko telo je neverovatna mašina koja radi 24 sata. Iako mislimo da smo ga istražili u potpunosti i dalje nas ponekad iznenadi. U nastavku saznajte neke interesantne činjenice o našem telu.

Ovo sigurno niste znali o našem telu

  1. Zašto nastaje svrab? Kada nas nešto svrbi, uzrok je uglavnom ujed insekta ili neka alergija. Istraživanja su pokazala da na svrab utiče mozak, te da on nije reakcija kože. Naime, prilokom iritacije,a ktiviraju se nervi koji šalju signal mozgu da nas nešto svrbi.
  2. Svakom se makar jednom desilo da je, prilikom naglog ustajanja iz kreveta, video pred očima sitne, bele tačke ili zvezde. Zapravo, tada vidimo bela krvna zrnca.
  3. Kada operemo zube, nakon toga nismo u stanju da osetimo ukus nekoliko trenutaka. Čula ukusa su, zbog hemikalija u pasti, na nekoliko sekundi umrtvljena.
  4. Zevanje nam ne pomaže da se razbudimo, već da se rashladimo. Naime, istraživanja su pokazala da zevamo kada nam je potrebno više kiseonika, ne bi li rashladili mozak. Zevamo kada smo pospani, jer se telo iznutra zagreva.
  5. Štucanje nastaje usled iritacije dijafragme- mišića koji se nalazi kod grudi.
  6. Ježenje danas nema nikakvu funkciju, a u prošlosti, ježili smo se kako bi delovali veće pred predatorom ili pretnjom (nešto poput mačke kada vidi psa).
  7. Crvenilo obraza, kada nam je neprijatno ili kada nas je sramota, posledica je velike količine adrenalina koje luči telo.
27/02/2021 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga