Najopasnije pleme na svetu

27/07/2020 10:02

Najopasnije pleme na svetu

Nepristupačni pripadnici plemena Sentineli žive 60.000 godina u potpunoj izolaciji i ubijaju i dan danas svakog ko pokuša da se približi njihovoj teritoriji.

Zabačena ostrva u Indijskom okeanu su ostala retko utočište nekolicini izvornih plemena koji žive izvornim načinom života odsečeni od civilizacije. Ona plemena čiji su članovi bili otvoreni za poznanstva, druželjubivi i dobronamerni prema strancima, uglavnom su, nažalost „izvukla deblji kraj“. Poznato je da su stanovnici ostrva Idijskog okeana- plemena Jarava i Nikobara pretrpeli ozbiljne posledice stvoje druželjubivosti i gostoprimstva. Elem, grupa turista je kasnih godina prošlog veka članove plemena zloupotrebila i zlostavljala. Članovi plemena su ostali sa trajnim traumama i zaraznim bolestima u svojim staništima. Druga plemena, kao Nikobarsko, su otvaranjem svojih sela za došljake većinom primila hrišćanstvo, preselila masovno u gradove i zaboravila svoju tradiciju.

To nije slučaj sa mističnim i veoma agresivnim Sentinelima. Ovo pleme živi na Filipinima, ostrvu Južni Sentineli u Indijskom okeanu već 60 000 godina u potpunoj izolaciji i očigledno žele da tako i ostane. Pleme broji od 50 do 400 članova po proceni. Grupa turista je 1971. godine počela da širi glasine o tome kako na Filipinima žive ljudi koji su ostali u kamenom dobru, i kako je ta atrakcija već poprimila razmere i došla do ušiju istraživača, potraga je počela. No vrlo brzo je i prekinuta. 

Pleme Sentineli je izuzetno agresivno! Oni ubijaju svakog ko pokušava da se približi njihovoj teritoriji bez predomišljaja. Napadaju čak i brodove koji se približe njihovom ostrvu. Tragovi njihove evidentne agresije datiraju od ubistva dva ribara koji su primetili plutajući čamac i tako su završili ubijeni, kako je to bilo 2006. godine, postoje video zapisi. Iako glasine o njihovim napadima i smrtnim ishodima mogućih posetilaca postojei  iz ’80 i ’90-ih godina prošlog veka. 

Kod ovog plemena ulogu ne igraju ni gestovi prijateljstva. Grupa arheologa u želji da se približi plemencima ostavila im je poklon- svinju. Sentineli su svinju odmah zaklali i time pokazali da ne žele nikog u okolini. Strašan cunami je pogodio ovaj kraj 2006. godine, što je uplašilo antropologe u verovanju da je i celo pleme nestalo. Poslali su helikoptere koji su našli pleme koje odoleva raznim iskušenjima prirode već 60 000 godina i očigledno zana da se zaštiti i predvidi situaciju i vremenske prilike, ali su ratoborni indijanci napali i helikoptere, očigledno ne znajući sa čim imaju posla.

27/07/2020 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga