Kako je nastao smajli?

18/08/2017 13:18

Kako je nastao smajli?

Danas, ne možemo da zamislimo SMS poruke niti četovanje bez njihove upotrebe, ali da li znate pozadinu smajlija i emotikona?

Prvo nasmešeno lice tzv. smajli navodno nastao je 19. septembra 1982. godine. Njega je nacrtao profesor Skot Falman, naučnik sa Univerziteta Karnegi Melon s namerom da korisnicima oglasne table na fakultetu omogući da na taj način označe šaljive oglase.

Međutim, ovaj dan mnogi negiraju kao datum rođendana smajlija. Naime, američki bloger Livaj Stal smatra da ovo nije prva upotreba smajlija u istoriji. Naime, on smatra da je čuveni smeša prvi koristio pesnik Robert Herik u pesmi “The Fortune” još u 17. veku. S druge strane, Njujork tajms je objavio govor Abrahama Linkolna iz 1862. godine u kojem se takođe pojavljuje smajli i to onaj što namiguje. Da li je u pitanju štamparska greška ili je Likoln zaista prvi upotrebio smajlija, ostala je nepoznanica.

Emotikoni

Jezik emotikona je sve zastupljeniji, kako na Internetu, tako i na “pametnim telefonima” i tabletima. Koristi se pri dopisivanju, četovanju, pa čak i prilikom najobičnijeg pisanja po papiru. Ovaj vid komunikacije osmišljen je 1995. godine u Japanu, a prvi emotikon koji je poslat preko SMS poruke bio je srce. Inače, ovaj emotikon je 7. najkorišćeniji na Tviteru, dok je poljubac zauzeo 8. mesto.

18/08/2017 13:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga