Zašto nam helijum menja boju glasa?

05/03/2015 14:52

Zašto nam helijum menja boju glasa?

Menjanje boje glasa udisanjem helijuma je fenomen svoje vrste. Zašto se ovo dešava – to je ipak malo teže objasniti.

Putanja vazduha do usta ide od pluća, zatim, nakon opuštanja dijafragme, prolazi kroz dušnik pa kroz mali otvor gde se nalaze glasne žice. Kada se mišići u glasovnoj kutiji opuštaju i skupljaju, dolazi do treperenja glasnih žica.

Prilikom stvaranja glasa, strujanje vazduha, koje je nastalo treperenjem glasnih žica, dovodi do različitih frekvencija, a što je treperenje jače, to je frekvencija viša.

Merna jedinica frekvencije je herc, a ljudski govor obuhvata raspon od 200 do 8.000 herca, što znači da zvučni talasi vibriraju od 200 do 8.000 puta u sekundi.

Kada vazduh stigne u usnu duplju, govorni organi pomažu čoveku da menja rezonancu i frekvenciju, odnosno da proizvodi različite glasove. Dubina, odnosno visina glasa zavisi od debljine glasnih žica – što su one deblje to je glas dublji i obrnuto.

Ali – kako na ovaj proces može da utiče helijum?

Helijum je gas, a kada se udahne, on predstavlja određenu prepreku za zvučne talase, pa se na taj način i glas menja. Što je gas gušći i teži to je teže i zvuku da prolazi kroz njega i obrnuto.

U odnosu na vazduh, helijum je mnogo lakši, pa je zato i zvuku mnogo lakše da se probije kroz helijum. Udisanjem helijum povećavamo brzinu i frekvenciju glasa. Na taj način menja se i sklop vokalnog trakta, pa se tako osnovna frekvencija glasnih žica ne menja, ali se menja zvuk koji se čuje, jer on putuje mnogo brže nego inače.

Izvor: Nacionalna geografija

05/03/2015 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga