King: otac savremenog horora i saveti mladim piscima

11/06/2021 23:33

King: otac savremenog horora i saveti mladim piscima

Najprodavaniji pisac današnjice, Stiven King, stekao je popularnost baveći se SF i horor temama. Njegovi prvi naslovi bili su “Keri”, “Isijavanje” i “IT”. Kao i ovi i gotovo svi ostali radovi adaptirani su za film ili televiziju.

King je rođen 21. septembra 1947. godine u Portlandu u Mejnu, gde je završio srednju školu 1966. godine i upisao Mejn Univerzitet u Oronu.Nakon završenih studija 1970. godine pokušavao je da se zaposli kao nastavnik, međutim posao je našao u vešeraju. Iako razočaran poslom, nije odustajao od pisanja. Godinu kasnije uspeo je da se zaposli kao nastavnik Engleskog jezika na Hemden Akademiji.

Iste godine se oženio , a 1973. prodao je svoj prvi roman “Keri”, priču o izmučenoj tinejdžerki koja se sveti svojim vršnjacima. Knjiga je doživela vrlo brzo i drugo izdanje, što je Kingu omogućilo da se potpuno posveti pisanju. Zanimljivo je što je prve četiri knjige objavlio pod lažnim imenom. Kasnije je objasnio da je to uradio, jer se bojao reakcije javnosti i brinuo da li će ga prihvatiti posle jedne knjige. Ideju za pseudonim – Ričard Bahman dobio je pošto je video roman Ričarda Starka, koji mu je stajao na stoli. Kasnije će se ispostaviti i da je to bio pseudonim, a koji je koristio Donald Vestlejk.

upoznajte: Čarls Dikens

Keri” je Kingov četvrti roman, ali prvi objavljen, a napisao ga je dok je živio u prikolici, na prenosivoj pisaćoj mašini koja je pripadala njegovoj ženi Tabiti.Pisanje tog dela mu nije bilo lako. Bacao je ispisane stranice i počinjao nekoliko puta. Međutim njegova supruga je jedan dan i kante za otpakte izvadila stranice i ohrabrila ga da završi priču obećavši da će mu pomoći sa ženskom perspektivom.

Na sreću publike, poslušao je ženu i od kratke priče, kako je najpre zamislio, nastao je roman. Ovaj pisac nije verovao da je početak romana dobar i tu mu je supruga pomogla. Kasnije će pričati da mu je teško bilo da stvara u situaciji u kojoj su se nalazili. Kako bi smanjio troškove života isključio je telefon u kući, a štedeli su na sve načine. Kao nastavnik nije mnogo zarađivao i od tog angažmana, veruje se, da je jedino imao inspiracije. Telefon je ponovo uključio kada mu je druga knjiga objavljena.

Urednik u izdavačkoj kući Dabldej, Vilijam Tompson je 1973. godine poslao Kingu telegram u kojem je pisalo: “Keri službeno knjiga u Dabldeju. Predujam 2500 dolara. Čestitam, klinac. Budućnost je pred tobom”.

Knjiga se u tvrdom povezu prodala u 13 hiljada primeraka, a u mekom u preko milion primeraka samo u prvoj godini. Zahvaljujući ovakvom razvoju situacije, King je objavljivao po nekoliko knjiga godišnje tokom 80-tih i 90-tih godina. King je najplodonosniji pisac koji je stvarao za gotovo sve medije, a ogromna većina tekstova adaptirana je i za fim, ali i televiziju, TV serije, stripove.

King i njegova supruga imaju troje dece: Naomi Rejčel, koja je sveštenik, Džozef Hilstrom, koji piše pod imenom Džo Hil i hvaljeni je pisac horor fikcije, i Oven Filip, pisac u povoju čija je prva zbirka objavljena 2005. godine. Pored pisanja, King ponekad svira i peva u bendu Rok Botom Rimejnders sa kolegama piscima Dejvom Beri, Barbarom Kingsolver i Ejmi Ten. Bend je tokom godina nekoliko puta svirao kako bi prikupili novac za dobrotvorne svrhe. King je 2003. godine dobio Orden američke književne fondacije za doprinos svetskoj književnosti. Preko 50 njegovih knjiga je prevedeno na gotovo sve jezike sveta.

Saveti mladim piscima

King je nesebično pomagao mladim piscima u njihovim pokušajima i radu, te u nastavku neki od saveta koje bi trebalo usvojiti kako bi se postao pisac.

  1. Čitajte mnogo i ugasite TV
  2. Ostanite pozitivni i kada doživite neuspeh. Spremite se za mnogo kritike.
  3. Ne pokušavajte da zadovoljite druge.
  4. Pisanje vas treba prvo da učini srećnim i vas da ispunjava vas.
  5. Najvažnije stvari je najteže izgovoriti – e o tome pišite. Pisanje je rafinirano razmišljanje.
  6. Pisanje je intimna stvar i zato se izolujte dok stvarate.
  7. Ne budite pretenciozni i nemojte da doterujete rečnik
  8. Izbegavajte dugačke pasuse
  9. Pisanje je stvar zavođenja, ne preciznosti.
  10. Opisujte, vizualizujte ono što želite da čitalac oseti.
  11. Pričajte priče o onome što ljudi zaista rade i ubice nekada pomažu bakama da pređu ulicu.
  12. Ne morate da se drogirate ili pijete da biste bili dobar pisac
  13. Ne kopirajte tuđ stil
  14. Shvatite pisanje ozbiljno u suprotnom završite s pisanjem i počnite da se bavite nečim drugim.
  15. Pišite svakog dana
  16. U roku od tri meseca završite svoje prvo delo

Ključ uspeha krije, prema Kingu, se u životnoj ravnoteži: “Kombinacija zdravog tela i stabilne veze sa nezavisnom ženom koja ne trpi moja ili bilo čija s… zaslužni su za kontinuitet u mojoj karijeri”.

11/06/2021 23:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga