Na današnji dan rođen je Aleksandar Karađorđević

11/10/2018 13:39

Na današnji dan rođen je Aleksandar Karađorđević

Na današnji dan, 11. oktobra 1806. godine u Topoli, rođen je Aleksandar Karađorđević.

Najmlađi sin Karađorđa i Jelene bio je srpski knez u periodu od 1842. do 1858. godine.

Školovao se u Hotinu u Besarabiji u Rusiji. Tokom 1830. godine, oženio se Persidom, ćerkom vojvode Jevrema Nenadovića. Imali su devetoro dece: ćerke Poleksiju, Kleopatru, Jelenu i Jelisavetu, i sinove Aleksija, Svetozara, Andreja (sva trojica umrli kao deca), Petra i Arsena.

Nakon sultanskog fermana o potvrdi kneževskog dostojanstva Kneza Mihaila Obrenovića, krajem 1839. godine, Karađorđevići se vraćaju u Srbiju.

Aleksandar ubrzo po dolasku stupa u službu pri Glavnom štabu srpske vojske. Unapređen je u poručnika i postavljen za ađutanta kneza Mihaila.

Posle političkih sukoba koje je izazvalo nepoštovanje “Turskog ustava” iz 1838. godine, abdikcije Miloša i Mihila Obrenovića, na narodnoj skupštini održanoj na Vračaru, 14. septembra 1842. godine, Aleksandar je izabran za kneza Srbije.

Knez Aleksandar se okrenuo reformama i uvođenju novih ustanova.

Osnovao je topolivnicu u Kragujevcu i unapredio i osnovao nekoliko škola, Narodnu biblioteku i Narodni muzej.

Došao je u sukob sa članovima Sovjeta, a sazivanjem Svetoandrejske narodne skupštine, 1858. godine, iznuđena je njegova abdikacija.

Knez Aleksandar se povukao na imanje u blizini Temišvara. Optužen je da je pomogao zaverenicima u atentatu na Kneza Mihaila, odnosno da im je obezbedio potrebna sredstva i oružje. Optužbe su ga duboko povredile.

Borio se svim snagama da na srpski presto ponovo dođe jedan Karađorđević.

Preminuo je u Temišvaru, 3. maja 1885. godine. Sahranjen je u Beču, a njegovi posmrtni ostaci su preneti 1912. u zadužbinu Kralja Petra I na Oplencu.

Izvor:nationalgeographic.rs

11/10/2018 13:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga