Pink Floyd: najuticajnija grupa svih vremena

12/06/2021 17:30

Pink Floyd: najuticajnija grupa svih vremena

U urbanim gradovima SAD i Velike Britanije šesdesetih godina dvadesetog veka nastao je umetnički pokret Underground, koji je bio uperen protiv malograđanskih stavova u oblastima kulture i umetnosti. Bezazlene i ružičaste slike sveta, koje su “plasirali” tadašnji moralisti, zamenjeni su novim i svežim stavovima mladih ljudi.

Kroz muziku, književnost, slikarstvo, strip i sve druge oblike stvaralaštva počelo je da se govori o dotadašnjim tabu temama: politici, drogama, seksu… Poklonici andergraunda izražavali su želju za političkim i društvenim promenama. Kao posebno se izdvojio pojam: psihodelija, koje je predstavljala “stanje velike duhovne smirenosti i višedimenzionalnosti sveta i života”. I tako počinje promena sveta. Rokenrol i andergraund pokret su revolucionarnim poletom i ritmom izmenili sve do tada prihvaćeno utičući na sve segmente društva.

A u novembru 1964. godine, prvi javni nastup imala je i engleska grupa Pink Floyd je u SAD. Debitovali su u Winterland auditorijumu u San Francisku sa Ričijem Hejvensom i lokalnim bendom “Big Brother & The Holding Company” i sa Dženis Džoplin.

O bendu

Najbolje opise članova prve postave benda dao je časopis Disc:

Roger Waters: “Uprkos progresivnosti muzike Flojda, još uvek je u velikoj meri bluzer. Često ga na nekim partijima možete čuti kako svira strane bluz numere na najobičnijoj izdrndanoj gitari…”

Sid Beret: “Misteriozni čovek u grupi. Ciganin u srcu. Voli muziku, slikarstvo i razgovore sa ljudima. Totalno umetnički tip. Rođen i othranjen pop muzikom. Bio je veliki obožavalac Bitlsa, Stounsa, Donovana i Dilana. Voli napadnu odeću. Veruje u totalnu slobodu – ne voli da sputava i kritikuje druge, isto tako, da ga drugi sputavaju i kritikuju. Ne interesuje ga novac i ne brine za budućnost. Mogao bi biti veliki slikar ili producent ploča…”

pročitajte još i: Muzika otkriva koji tip osobe smo

Nik Mejson: “Veliki je obožavalac Džindžera Bejkera iz grupe Krim. Ambicija mu je da bude poznat i veoma bogat, kao i da piše scenarije za filmove…”

Richard Rajt: “Glavni muzičar u grupi, ali takođe vrlo hirovit. Kada oseti da loše svira ima običaj da stane, pa makar to bilo u sred stvari. Neposredna ambicija mu je nabavka melotrona, što bi mu omogućilo dalje eksperimentisanje u njegovoj muzici. Krajnja ambicija mu je da bude Kol Porter, tj. veoma poznat kompozitor…”

O ikonama svetske muzike mnogo je do sada pisano, Pink Floyd -om se bave najuticajniji kritičari, a mi u  nastavku donosimo samo zrno iz bogate istorije benda koji je svakako “lektira” u muzici i svako ko se istom bavi ne bi smeo to štivo da preskoči.

1. Osnivači benda Rodžer Voters i Nik Mejson, upoznali su se 1963. godine. Oni su zajedno studirali arhitekturu na Londonskoj politehničkoj školi, Univerziteta u Vestministeru.

2. Sid Baret se pridružio ekipi oko 1965. kad se iz Kembridža preselio u London i do kraja te godine zvali su ga “The Pink Floyd Sound”.

3. Reči “Pink” i “Floyd” su delovi imena omiljenih bluz autora Sida Bareta – Pinka Andersona i Flojda Kausila.

4. Njihov prvi singl “Arnold Layne” je baziran na stvarnoj osobi koja je krala žensku odeću i donji veš iz perionica.

5. Njihova prva pesma koja je ušla u top 10 listu 1967. godine bila je “See Emily Play”. Posle te ni sa jednom drugom nisu ponovili taj uspeh sve do 1979. godine kada su objavili “Another Brick in the Wall”.

možda vas zanima i: Film o himni otpora i simbolu antifašizma

Kao i sve grupe tog vremena i ova je imala uspone i padove i na kraju završnicu karijere. Od nastanka 1964. godine prodali su više od 250 miliona albuma, među kojima su najpoznatiji “Dark Side of the Moon”, “Wish You Were Here” i “The Wall”. Klavijaturista i osnivač grupe Ričard Rajt umro je 2008. godine, a nekadašnji vođa grupe Rodžer Voters napustio je bend 1985. godine, a 2014. objavili su album, kako su preostali članovi grupe rekli, svoj poslednji album “The endless river”.

U nastavku jedna od najlepših ljubavnik pesama Pink Floyd -a:

12/06/2021 17:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga