Najlepši i najtužniji dvorci Vojvodine

07/06/2021 14:42

Najlepši i najtužniji dvorci Vojvodine

Prošla vremena balova i aristokratije još su donekle sačuvani u dvorcima Vojvodine. Predstavnici viših i bogatih društvenih slojeva u dvorcima se odmaralo i uživalo, a nastali su nakon odlaska Turaka sa ovih terena i dolaskom Austrougarske monarhije. Krajem 18. i početkom 19. veka nastaju građanski stalež i sitno plemstvo.

Život u monarhiji podrazumevao je da deca idu u škole, što nije bio čest slučaj u vremenima pod turskom vlašću, a bogatiji građani stiču plemićke titule. Na to vreme raskoha podseća oko 60 vojvođanskih dvoraca i letnjikovaca. Nažalost, ove digne građevine propadaju i tek po koji ima sreću da se njime neko bave, da ga spasi od propasti i budućim generacijama ispriča mitove i legende u vezi sa nekim davno prošlim vremenima.

Na ovom LINKU možete pronaći mapu i detaljan opis dvoraca i letnjikovaca, što može biti i početna tačka plana za turističko putovanje/izlet, a sa cilj upoznavanja ovog dela dežave. U nastavku vam predstavlja četiri dvorca za čiju posetu treba da izdvojite oko 8 sati i pređete 405 km, a što može biti jednodnevni izlet

  • Dvorac Kulpin

Ovaj dvorac je Lazar Dunđerski kupio od porodice Stratimirović. Inače, sagrađen je u parku za plemićku porodicu Stratimirović, među kojima su istorijske ličnosti Mitropolit Stevan Stratimirović i Đorđe Stratimirović (komandant srpske vojske u revoluciji 1848/49 godine). Ovo je bila jedna od najznačajnijih srpskih porodica u Habzburškoj monarhiji i jedna od retkih koja je među prvima stekla plemstvo. Imanje je 1889. godine prodato Lazaru Dunđerskom, a koji je zajedno sa sinom (Đorđe Dunđerski) doprineo razvoju i modernizaciji poljoprivrede u Kulpinu.

U okviru kompleksa nalaze se dva dvorca, upravna zgrada – kovačnica, konjušnica i žitni magacin. Danas je to muzej okružen prelepim parkom. Ovo zdanje može da se obiće od utorka do petka od 9 do 16 sati i vikendom (subota i nedelja) od 9 do 15 sati. Cena ulaznice je simbolična oko 200 dinara, dok deca do 7 godina ne plaćaju ulaz.

  • Dvorac Fantast kod Bečeja

Nakon Kulpina nastavite put prema Bečeju. Uskoro stižete do dvorca fantast koji se nalazi na imanju veleposednika Bogdana Dunđerskog. Legenda kaže da je Bogdan Dunđerski pre oko sto godina sagradio ovaj dvorac kako bi dokazao da nije bankrotirao. Tako je ovo zdanje, sazidano iz inata, na našu sreću, postao najlepši u ovom delu sveta. Trenutno u dvorcu ne rade turistički kapaciteti, ali se isti može bar spolja videti, a na licu mesta se mogu dobiti i druge informacije. Inače, dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.

  • Lovački dvorac Kaštel Ečka

Ovaj dvorac se nalazi nedaleko od Zrenjanina u selu Ečka. Vlastelin Lazar Agošton je 1820. godine otvorio ovaj dvorac na levoj obali Begeja. Kaštel je bio popularan kod onih koji su voleli lov, a gosti su bili austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Ovo jedan od retkih koji nudi smeštaj, a funkcioniše i restoran.

  • Dvorac Kapetanovo – Stari Lec

Turneju nastavite prema dvorcu Kapetanovo ili kako se ranije zvao dvorac Botka. On se nalazi u ataru van svakog mesta i to na putu Zrenjanin – Vršac, a u blizini mesta Stari Lec. Da se ovo zdanje izgradi naručio je Bela Kišlapaši Botka koji je bio glavni beležnik u tadašnjoj županiji. Dvorac je izrađen 1904. godine, Veruje se da je vlasnik Bela Botka prokartao imanje, te da se tako našlo u rukama Franca Maje, odnosno njegove ćerke Emilije i njenog muža Milana Kapetanova, a odakle i potiče današnji naziv. Ovo je privatan posed, ali se može videti spolja.

Stari i napušteni vojvođanski dvorci

Dvorac Sokolac u Novom Bečeju –  izgradio je Lazar Dunđerski krajem 19. veka. On je bio Dvorac je bio miraz njegove ćerke Emilije Ivanović. Nažalost ovaj dvorac je ruiniran, a od nekadašnjeg raskošnog enterijera, ostalo tek nešto malo komada nameštaja, kaljevih peći, tapeta… A proglašen je za spomenik kulture 2001. godine. Ovaj dvorac je u privatnom vlasništvu i neophodno je najaviti se pre dolaska.

Dvorac Ilion kod Sremskih Karlovaca  sagrađen je u periodu od 1836 do 1848. godine kao kuća za Josifa Rajačića, mitropolita karlovačkog (1842-1848), a kasnije patrijarha srpskog (1848-1861). Danas je to Gradski muzej Sremskih Karlovaca sa etnološkom zbirkom predmeta, sobom i kuhinjom sa kraja XIX veka.

Dvorac Špicer u Beočinu deli sudbinu mnogobrojnih arhitektonski i umetnički vrednih objekata širom Vojvodine. Na ovom dvorcu ne postoje ni vrata ni prozori, a kao i mnogi drugi, nakon Drugog svetskog rata je nacionalizovan. Decenijama su mu bile menjane namene, da bi danas ostao bez ijedne. Devedesetih je počeo da drastično propada i danas nije u upotrebi.

 

07/06/2021 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga