Na današnji dan rođen je pesnik Dušan Matić

31/08/2018 14:05

Na današnji dan rođen je pesnik Dušan Matić

Na današnji dan, 31. avgust 1898. godine, rođen je Dušan Matić, književnik i jedan od najznačajnijih srpskih nadrealističkih pesnika.

Dušan je rođen u Ćupriji, a školovao se u Francuskoj. Studije je započeo na Filozofskom fakultetu u Parizu, a završio ih je u Beogradu.

Bio je saradnik časopisima “Zenit” i “Putevi” i jedan od pokretača i urednik almanaha “Nemoguće – Leinpossible”. U almanahu je objavio fotokolaž Mutan lov u bistroj vodi.

Kao mladić, preživeo je povlačenje preko Albanije.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

U saradnji sa Oskarom Davičom i Đorđem Kostićem, napisao je knjigu “Položaj nadrealizma u društvenom procesu”. Sarađivao je, takođe, sa Aleksandrom Vučom – fotomontaže i roman “Gluvo doba”.

Poetski izraz je pronašao u misaonoj i intelektualnoj poeziji. Njegovi eseji odlikuju se preciznošću izraza, širokom erudicijom i stilskom jasnoćom.

Uhapšen je početkom rata i jedno vreme je proveo u Banjičkom logoru.

Njegova prva samostalna knjiga, zbirka eseja “Jedan vid francuske književnosti” iz 1952. godine, objavljena je kada je imao 54. godine. Pet godina kasnije objavljena je i pesnička knjiga “Bagdala”.

Njegovu poeziju obeležili su antitradicionalizam, destrukcija pesničke forme, eksperimentalizam. Najpoznatije “antipesme” su: “Godišnja doba”, “Domaći zadatak”, “Zarni vlač” i druge, u kojima se pesnik igra jezikom i smislom i pravi duhovite obrte.

FOTO:www.hiperboreja.blogspot.com

31/08/2018 14:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga