Pola veka od smrti Morisona

30/06/2021 13:20

Pola veka od smrti Morisona

Jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija u Parizu je i grob muzičara Džima Morisona. Pola veka od njegove smrti obeležiće se u subotu i tom prilikom će biti održana promocija knjige “Sabrana dela Džima Morisona – poezija, časopisi, transkripti i tekstovi”. Ova knjiga na 600 strana je zapravo kolekcija spisa bivšeg frontmena grupe The Doors.

Inače, Džim Morison (Džejms Daglas Morison) rođen je 8. decembra 1943. godine u Melburnu (grad u SAD) i bio je pevač grupe The Doors, a smatra se jednim od najharizmatičnijih pevača ikada u istoriji rokenrola. Umro je iznenada u 28. godini i to 3. jula 1971. godine u Parizu. Kao i za života i kada je umro nastavilo se sa raznim nagađanjima, naime, uzroci i druge okolnosti u vezi sa njegovom smrću doprinele su tome. Uz to i tajno je sahranjen, što je dodatno začinilo beskrajne glasine.

pročitajte još i: Li: Dragula, Saruman i grof Dukua

Morison je gotovo najuticajni pevač u istoriji rokenrola, a ostao je upamćen kao prototip rok zvezde grub, privlačan i misteriozan. Uz muziku, Morison je i pisao i na njegov stil i teme najviše je uticao nemački filozof Fridrih Niče. Takođe, voleo je i Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno  Artura Remboa.

Do smrti objavio je dve knjige “The Lords – Notes on Vision” i “The New Creatures”, a posthumno dve zbirke pesma “Wilderness” i “The American Night”. Savremenici tvrde da je Morison, u svoj vreme, bio jedan od retkih visoko školovanih muzičara. Morison je završio jedan od najboljih Univerzizeta u Kaliforniji – UCLA.

Ime je grupe je deo naziva knjige britanskog pisca Oldusa Hakslija “The Doors of Perception” – Vrata percepcije. Reditelj Oliver Stoun je snimio film “Dorsi”, koji govori o životu Morisona, a glumi ga Val Kilmer. Frontmen Dorsa je sahranjen na groblju Per Lašez u Parizu, a na kojem su sahranjeni i velikani svetske umetnosti kao što su Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Žorž Bize, Iv Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

A, obožavaoci Džima Morisona inicirali su peticiju pokušavajući da sačuvaju njegov dom u Nju Meksiku. Naime, oni žele da se kuća iz detinjstva Morisona proglasi istorijskim mestom i svrsta na listu turističkih atrakcija Albukerkija. Morison je u Albukerkiju živeo od svoje 12. do 14. godine.

 

30/06/2021 13:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga