Promovisana zbirka priča “GRUBB stories 2”

05/12/2014 13:04

Promovisana zbirka priča “GRUBB stories 2”

“GRUBB stories 2”, zbirka priča pretežno romskih mladih autora promovisana je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Projekat “GRUBB stories 2” predstavlja rad fondacije GRUBB (Gipsy Roma Urban Balkan Beats) koja u Srbiji ima oko 700 polaznika. Pored polaznika ove fondacije, na knjizi su radili i učenici Britanske internacionalne škole, Nemačke škole u Beogradu kao i đaci beogradskih gimnazija.

Ovo je druga knjiga koju su napisali naši mladi romski pisci, ali je ipak pionirski poduhvat jer je prvi put prevedena sa srpskog na nemački, engleski i francuski jezik kako bi doživela veću društvenu integraciju. Prevod je urađen od strane polaznika GRUBB fondacije.

Cilj fondacija GRUBB, koja ima svoje polaznike i radi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu je obrazovanje mladih Roma kroz umetničke i edukativne programe i projekte.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju, pored promocije knjige, postavljena je i izložba fotografija mladih roma “Iza pruge” koje su ilustrovale “GRUBB stories 2” a nastale su na radionicama fotografa Ferantea Ferantija.

Promocija knjige ispraćena je nastupima mladih iz ove sekcije koji su pevali, repovali, plesali i čitali svoje kratke priče pred publikom u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Prema procenama u Evropi živi 12 miliona Roma od kojih su 50%deca mlađa od 18 godina. “GRUBB Stories“ su rezultat radionica kreativnog pisanja koje je GRUBB fondacija organizovala za ovu decu u našoj zemlji.

05/12/2014 13:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga