Na današnji dan, 9. novembar – Kristalna noć

09/11/2021 15:43

Na današnji dan, 9. novembar – Kristalna noć

Na današnji dan, 9. novembra 1938. godine, širom Nemačke, odigrao se veliki pogrom poznat kao Kristalna noć. 

Naime, pogrom je bio usmeren protiv jevrejskih građana širom zemlje, a za mnoge je predstavljao prvu naznaku Holokausta.

Događaj je naziv Kristalna noć, na nemačkom Kristallnacht, poneo zbog brojnih polomljenih izloga prodavnica čiji su vlasnici, većim delom, bili Jevreji.

Prema tvrdnji istoričara Valtera H. Pelea, direktan prevod nije prihvatljiv jer je originalna namera bila cinično propagiranje nasilja ili nešto što je “sjajno i blistavo” za Nemačku.

Smatra se da je drugi termin, Reichskristallnacht ( prefiks “Reichs-” je prisvojni pridev imenice “Rajh”, što znači „carstvo“), korišćen za propagandu tokom nacističkog perioda, jer je reč o događaju koji je od velikog značaja za celu naciju.

U Nemačkoj se, danas, uglavnom koristi izraz Pogromnacht ili u prevodu, “noć pogroma”.

“Kristalnu noć” je organizovala nemačka vlada, a planirano je da izgleda kao spontan čin. U pogromu je oštećeno i u mnogim slučajevima uništeno, oko 1574 sinagoga (skoro sve koje su postojale u Nemačkoj), mnoga jevrejska groblja, više od 7.000 jevrejskih radnji i 29 velikih trgovina.

Uhapšeno je više od 20.000 Jevreja i poslato u koncentracione logore. Broj stradalih nije utvrđen, ali postoje procene koje variraju od 36 do 200 Jevreja, tokom dva dana nemira.

Izvor/Foto: nationalgeographic.rs

09/11/2021 15:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga