Na današnji dan – 100 godina od proboja Solunskog fronta

17/09/2018 11:42

Na današnji dan – 100 godina od proboja Solunskog fronta

Na današnji dan, 17. septembra 1918. godine, završeno je probijanje Solunskog fronta.

Pre tačno 100 godina, probijanjem Solunskog fronta, započeo je kraj Velikog rata i oslobađanje Srbije.

Srpska vojska je u proleće 2016., nakon Albanske golgote prebačena na Solunski front, dugačak nekoliko stotina kilometara.

Mnogi su Solunski front posmatrali kao “sporednu” predstavu i verovali su da će se ključne bitke odigrati na Zapadu. Međutim, spektakularni proboj srpske vojske “glavnu scenu” preneo je na Balkan, gde je odigran i poslednji čin Velikog rata.

Zahvaljujući srpskoj vojsci koja je istrajala u svojoj nameri da izvrši proboj, ostvaren je uticaj na napore za uspešnu ofanzivu na Balkanu.

Srbi su ovom akcijom pokrenuli i druge saveznike u akciju. Jedna pred drugom padale su Bugarska, Turska i Austrougarska, a na kraju i Nemačka.

Učešće Srbije u Velikom ratu ima posebno mesto u našoj prošlosti. Tada je srpski narod pretrpeo velike gubitke, ljudske i materijalne.

Poznata je činjenica da je Srbija podnela najveće žrtve od svih učesnica u Velikom ratu. Naime, više od četvrtine ukupnog stanovništva izgubilo je živote i taj period u našoj istoriji ostaje upamćen kao vreme stradanja.

Pored toga, ono je i vreme herojstva i slave koja je neprolazna.

Srpski vojnici, nakon svega što su preživeli, obrušili su se poput oluje na neprijatelje, septembra 1918. godine na Solunskom frontu, i time uticali na dalji tok Velikog rata.

FOTO:www.commons.wikimedia.org

17/09/2018 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga