Na današnji dan preminuo je Miloš Obrenović

26/09/2018 13:02

Na današnji dan preminuo je Miloš Obrenović

Na današnji dan, 26. septembra 1860. godine, preminuo je vođa Drugog srpskog ustanka, knez Miloš Obrenović.

Miloš Obrenović je bio vrhovni knez Srbije od 1815. godine. Vladao je od 1815. do 1839. godine i od 1858. i do 1860.

Period između vladanja, proveo je u izgnanstvu, prvo u Beču, a potom na imanjima u Vlaškoj. Iz izgnanstva je pružao političku pomoć pristalicama u Srbiji. Bio je učesnik Prvog svetskog ustanka i kao borac stekao je brojne zasluge i zvanje vojvode.

Nakon sloma ustanka, 1813. godine, bio je jedan od malobrojnih vojvoda koji su ostali u zemlji i takvim postupkom osigurao je poverenje značajnog dela naroda.

Brzo nakon sloma ustanka i perioda pojačanog osmanskog terora, Miloš staje na čelo, kao izabrani vođa Drugog srpskog ustanka. Ustanak je podigao u Takovu, 1815. godine.

Lično je vodio pregovore sa Turcima i vodio značajne bitke. Sklopio je usmeni sporazum sa Marašli Ali-pašom o mešovitoj upravi.

Tokom njegove vladavine, Srbija je postala autonomna kneževina u okviru Osmanskog carstva. Ukinut je feudalizam.

Odbijajući da deli vlast, knez je vladao autokratski, što je izazvalo negodovanje, pa je protiv njegove vlasti podignuto nekoliko buna.

Najznačajnija je bila Miletina buna koja je za posledicu imala donošenje kratkotrajnog liberalnog Sretenjskog ustava koji je postavio temelje pravnog poretka u zemlji.

Knez Miloš je ostao poznat i kao najbogatiji čovek u Srbiji, tokom svoje prve vladavine. Bio je jedan od imućnijih ljudi na Balkanu.

Tokom druge vladavine, zahtevao je progon svih političkih protivnika, koje je smatrao odgovornim za njegovo višegodišnje izgnanstvo.

Zakonom koji je usvojen u skupštini u zemlji se utemeljio parlamentarni sistem.

Bio je oženjen Ljubicom Vukomanović, sa kojom je imao osmoro dece.

Preminuo je u 80-oj godini života.

26/09/2018 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga