Dan osoba sa invaliditetom

03/12/2014 17:13

Dan osoba sa invaliditetom

Sa ciljem da se unapredi i omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu osobama sa invaliditetom, Generalna skupština UN 1992. godine usvojila je rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje 3. decembra kao međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Ovaj dan je kod nas obeležen nizom aktivnosti kojima se prikazuje neophodnost da se osobe sa invaliditetom uključe u socijalni i ekonomski život u Srbiji u što većoj meri, baš zbog toga što je njihov trenutni položaj u našoj državi vrlo težak.

“Niska je stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom, donet je Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i on je neke rezultate već dao. Ono što vidimo na terenu je da je jedna od stvari koje su problem- obrazovanje, budući da ukoliko osoba nije dovoljno obrazovana manje su šanse da bude negde zaposlena, a bez zaposlenja nema kompletne inkluzije i na tome ćemo svi zajedno raditi”, rekao je pomoćnik ministra za rad Vladimir Pešić.

Rešenje za probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom sreću svakodnevno najavljeno je za kraj godine. Pešić navodi da bi do tada trebalo da se u skupštinskoj proceduri nađu dva zakona – o upotrebi znakovnog jezika i o kretanju slepih i slabovidih uz pomoć psa vodiča.

U Srbiji ne postoji baza podataka o osobama sa invaliditetom, ali se procenjuje da oko 10 odsto stanovništva naše zemlje živi sa nekim oblikom invaliditeta, dok je na svetskom nivou taj procenat nešto veći i čini približno 15 odsto svetske populcije.

3. decembar je povod da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju svakog dana, a to su pre svega isključenost iz društva, visoka stopa nezaposlenosti i siromaštvo.

03/12/2014 17:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga