Dve medalje za mlade astronome

04/08/2015 09:28

Dve medalje za mlade astronome

Na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, održanoj po deveti put – ove godine u Magelangu u Indoneziji, učenici iz Srbije osvojili su dve medalje.

Učenik Trinaeste beogradske gimnazije Jovan Jovanović osvojio je srebrnu medalju, dok je bronzu osvojio Vuk Radović iz Matematičke gimnazije.

Osim medalja, srednjoškolci iz Srbije dobili su i pohvale koje su zaslužili Dušan Novičić, učenik Matematičke gimnazije, Janko Šušteršić i Marko Purić.

U konkurenciji je bila 41 država, a Srbija je u ukupnom plasmanu zauzela 12. mesto. Na Olimpijadi je učestvovalo 210 učenika i oko 100 rukovodilaca.

Od država iz Evrope, na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike učestvovale su Slovačka, Velika Britanija, Rumunija – koje su bile veoma uspešne, kao i Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Bugarska i Grčka.

Rukovodioci tima učenika iz Srbije su predsednik Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta Sonja Vidojević i koordinator priprema za domaća i međunarodna takmičenja iz astronomije Stefan Anđelković.

04/08/2015 09:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga