Imamo li konačni scenario za početak školske godine?

29/07/2020 10:54

Imamo li konačni scenario za početak školske godine?

Ministar Šarčević predviđa najverovatniji mogući scenario po kome će srednjoškolci najverovatnije po dve sedmice pohađati nastavu u školama, a dve online, od kuće, a osnovci od prvog do četvrtog bi trebalo da pohađaju nastavu iz školskih klupa čitavo vreme ili tri nedelje iz škole, a jednu od kuće kroz nastavni program za nastavu na daljinu.

„Nemaju sve škole kapacitete i ne može se u svim školama primenjivati isti model. Mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuće, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi“ –  kaže Šarčević za Kurir.

Prema rečima ministra u nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik, a u drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka, rade u dve smene, ićiće se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće navodi Blic.

Šarčević dodaje da i učenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje online dve nedelje nastave u školi.

Srednjoškolci dve nedelje u školi dve nedelje kući!

Ministar navodi da se u svakoj školi analizira broj đaka i kabineta pa se tek onda prave planovi za rad. Ujedno se analizira i broj roditelja, koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju da bar jedan ostane kući sa detetom.

„Neke škole koje imaju više učionica, kabineta za produženi boravak, ali i drugih odgovarajućih prostorija, moći da organizuju u novom prostoru i podele grupe. One će raditi po jednom od boljih modela, a negde će biti primenjen drugačiji model.“ –  navodi ministar.

Šarčević veruje da za starije razrede ne bi trebalo biti problema.

Srednjoškolci bi mogli u školu da idu i po grupama, naizmenično na dve nedelje, prvih petnaest dana na primer prvi i drugi razred, a potom drugih petnaest treći i četvrti. Nastava na daljinu bi bila predavački deo, a u školi bi imali vežbe i odgovarali. Ministar najavljuje konačni model u narednih sedam do deset dana kad se sve izanalizira, onda će svaki direktor škole dobiti model i uputstva.

Klasični tip škole tek sa vakcinom.

Deca će u školi morati da nose masku ukoliko to bude preporuka struke, kao i nastavno osoblje, naravno.

Ministar još dodaje da će se klasični tip školovanja vratiti tek kad za to bude bilo dovoljno bezbedno za učenike i nastavni kadar, najverovatnije tek posle vakcinacije.

29/07/2020 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga