Nišlija se vratio sa zlatnom medaljom iz Kejptauna

24/07/2014 07:18

Nišlija se vratio sa zlatnom medaljom iz Kejptauna

Matematički tim iz Srbije vratio se sa matematičke olimpijade koja se održala u Kejptaunu sa sjajnih 6 medalja. Među osvajačima medalja našao se Nišlija Žarko Ranđelović koji je doneo zlatnu i time ponovio uspeh od prošle godine postavivši grad Niš na mapu gradova najvećih matematičara u Srbiji i svetu.

Ovim uspehom je dokazano da mimo beogradske Matematičke gimnazije postoje i druge škole i gradovi u Srbiji koje školuju vrhunske matematičare.

Smatra se da je informatičko odeljenje niške Gimnazije “Svetozar Marković”, sigurno najuspešnije u Srbiji ali ipak uspesi ove škole prolaze neprimećeno. Žarko Ranđelović se ovim osvajanjem medalje izjednačio sa čuvenim matematičarem i talentom Teodorom von Burgom.

Naravno, ogroman uspeh su ostvarili i osvajači srebrnih medalja. Anđela Šarković, takođe učenica ove niške gimnazije je uz Dušana Drobnjaka i Luku Vukelića iz Matematičke gimnazije iz Beograda uspela da osvoji srebrnu medalju. Bronza je pripala Ivanu Tanasijeviću i Maksimu Stokiću, takođe učenicima Matematičke gimnazije iz Beograda.

Na žalost učenici iz niške gimnazije ne idu često na takmičenja pre svega zbog materijalnih razloga i nedostatka podrške grada. Ovaj problem sprečava učenike u odlasku na ozbiljnija i kvalitetnija takmičenja za treniranje. Pored svega toga, informatičko odeljenje iz ove gimnazije ima sedamdesetak medalja sa olimpijada i Balkanijada, pretežno iz informatike, fizike i matematike.

24/07/2014 07:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga